Depeche Mode dvakrát vyprodali O2 arenu

Depeche Mode/foto: Petr Hanč

Na konci února se v pražské O2 areně odehrály dva vyprodané koncerty legendárních Depeche Mode v rámci pokračování Memento Mori Tour. Tyto dva koncerty byly oznámeny ještě před loňským koncertem v Letňanech, a celé toto turné je první pořádané bez Andyho Fletchera, který zemřel v květnu 2022. Předkapelu těmto synthpopovým hvězdám dělali britští Humanist.

Humanist se postarali o zahájení večera

My jsme na koncert vyrazili v sobotu 24. února. Městská hromadná doprava byla plná „černých pasažérů“, jejichž outfit jasně deklaroval cíl jejich cesty – Black Celebration v O2 areně.

Její brány se otevřely v půl sedmé a prvním vpuštěným fanouškům tak zbývalo pětasedmdesát minut do začátku předskokanů. Těmi byli Humanist – projekt multiinstrumentalisty, skladatele a producenta Roba Marshalla. Na debutovém albu z roku 2020 se na vokálech podílel právě Dave Gahan z Depeche Mode nebo zesnulý Mark Lanegan (Screaming Trees, Queens of the Stone Age…). Kapela odehrála svůj půlhodinový set a pak se konala přestavba pódia pro hlavní hvězdu.

Depeche Mode: Na plné pecky

Tóny intra, které předznamenalo příchod očekávané legendy, zazněly do potemnělé haly ve tři čtvrtě na devět. Prvním songem byla pecka My Cosmos Is Mine z aktuálního alba Memento Mori. Dave Gahan a Martin Gore nešetřili fanoušky ani sebe, a od začátku hráli s maximálním nasazením. Pokračovalo se skladbami Wagging Tongue, Walking in My Shoes a dalšími peckami z předlouhé „depešácké“ kariéry.

Fanynky v první řadě v sobotu bohužel nedostaly šanci být vytaženy na pódium, jak se tomu stalo na předešlém koncertě ve čtvrtek, a tak se megahit Everything Counts musel obejít bez tanečku Davida Gahana s nadšenou fanynkou. Došlo ale na zazpívání Happy Birthday to You pro jednoho z fanoušků.

Jen za doprovodu piana zazněly skladby Strangelove a Heaven zazpívané Martinem Gorem. Behind the Wheel byla věnována Andymu Fletcherovi, nechyběly samozřejmě Stripped, Enjoy the Silence či závěrečná Personal Jesus. Dave střídal jednu taneční kreaci za druhou, tu a tam proběhla i nějaká ta pirueta, skvěle komunikoval s fanoušky. Koncert této legendy, která je na hudební scéně úctyhodných čtyřiačtyřicet let, trval přes dvě hodiny. A během této doby muzikanti na scéně ani jednou nepolevili, stejně jako fanoušci, kteří tančili, zpívali a užívali si každou minutu koncertu.

Děkujeme agentuře Live Nation za skvělý hudební zážitek!

Text a foto: Petr Hanč

Author