Pestilence, Bodyfarm a Carnation mají za sebou dva české koncerty

Pestilence/foto: Pavel Dolas

Nizozemská deathmetalová legenda Pestilence si během prvního dubnového víkendu střihla v rámci turné Black Death Over Europe 2024 koncert v Ostravě a Jaroměři. My jsme se vypravili do jaroměřského Nároďáku i do ostravského Barráku.

Nároďák byl mohutně zaplněný, vše odstartovali Bodyfarm

I přesto, že koncert připadl na neděli, se v Nároďáku sešel velmi početný dav deathmetalových fanoušků, a tak už během setu nizozemských Bodyfarm bylo před pódiem pořádně živo. Hned zkraje kapela pálila ostrými, svůj set Bodyfarm postavili zejména na dvojici posledních alb Ultimate Abomination a Dreadlord. Frontman Ralph de Boer si pochvaloval mohutný moshpit a často hecoval fanoušky k tomu, aby v této oblíbené činnosti neustávali. Místo v setlistu se našlo i pro dvojici skladeb z nového EP Malicious Ecstasy. Skladbou The Dark Age se s námi Bodyfarm rozloučili a přenechali místo svým žánrovým kolegům Carnation.

Carnation hráli především materiál z nové desky Cursed Mortality

Belgická pětice Carnation svůj set začala songem Herald of Demise z loňské desky Cursed Mortality, která v setlistu hrála prim. Také tito Belgičané nám naservírovali pořádně drtivý deathmetalový nářez, a bez sáhodlouhých proslovů sázeli jednu vypalovačku za druhou. Frontman Simon Duson s nezaměnitelným corpsepaintem často povzbuzoval fanoušky k vytvoření circle pitů, do kterých se postupně zapojovalo mnoho přihlížejících. Vzhledem k vysokým venkovním teplotám tak nikomu opravdu nemohla být zima. Carnation zakončili svůj set staršími songy Necromancer a Fathomless Depths, po jejich odchodu z pódia začaly přípravy na velké finále.

Pestilence se vrátili ke kořenům, v setlistu hrála prim dvojice jejich nejznámějších alb

V rámci letošního turné se Pestilence vrátili do svých začátků, a tak jsme se mohli těšit na to, že nám frontman Patrick Mameli a jeho spoluhráči přehrají songy z veleúspěšných alb Testimony of the Ancients a Consvming Impvlse z konce osmdesátých let. Už s prvními tóny úvodní skladby Morbvs Propagationem z dosud poslední desky Exitivm spustili Pestilence nezastavitelnou progresivní deathmetalovou salvu, ve které střídali svoji ranou a nejnovější tvorbu. Pódium po stranách zdobily plachty s motivem nazgúla, stejný měl na svém nástroji vyobrazený také kytarista Rutger van Noordenburg. Ke konci koncertu si Patrick vyžádal aplaus pro obě předkapely a poděkoval fanouškům za dlouholetou podporu nejen své kapely, ale i všech ostatních metalových uskupení. Na závěr nám Pestilence přehráli nový singl Horror Detox, a tečku za tímto vydařeným večerem napsali svou nejznámější skladbou Out of the Body.

Text: Mates Šimek, foto: Pavel Dolas

Author