Sabaton na TV Wacken: Válečníci dobyli dvě hlavní pódia najednou

Sabaton, Joakim Brodén

TV Wacken vydala krátký třípísňový záznam z nedávného vystoupení Sabatonu na kultovním festivalu Wacken Open Air v Německu. Speciální show na dvou hlavních pódiích najednou zahrnula vystoupení s bývalými členy, Velkým válečným sborem či violoncellistkou Tinou Guo. Vy, kdo jste tam nebyli, můžete nyní aspoň zprostředkovaně nasávat atmosféru nejslavnějšího metalového svátku.

Sabaton na Wackenu: výjimečná show na dvou pódiích

Že show ve Wackenu bude naprosto jedinečná, se šuškalo dlouho předem. 30. ročník Wackenu, 20. výročí kapely. Navíc Wacken Open Air je prostě událost, která Sabaton i a jiné skupiny dohání k neuvěřitelným výkonům, jak se na „svatou půdu“ (areálu Wackenu se říká Holy Ground) sluší. Zatímco kapela zachovávala strategické mlčení, prosákla z časového plánu informace, že Sabaton mají hrát jak na scéně Faster, tak i Harder a na scéně Louder zcela netradičně nebude žádný program. Kreativní fanoušci dokázali vyprodukovat neuvěřitelné množství teorií, rovnoměrně rozprostřených na celé škále od dost dobře možných (tanková bitva) po zcela přitažené za vlasy (námořní bitva).
Price of a Mile je klasickou skladbou z legendárního alba Coat of Arms a udělala tak radost všem, co se kolem kapely motají už dlouho – no jo, za našich mladších dob nebylo tolik z čeho ten setlist skládat. Na Wackenu ji vyšperkoval Velký válečný sbor, který si od Plzně byl podstatně jistější v kramflecích, i když pětasedmdesátitisícový dav vyvolá respekt i v ostřílených matadorech.

40:1 – myšlenka překonání většiny

Pär toho během show obvykle moc nenamluví. Jako manažer se ale hodně zasloužil o to, co se tenhle večer ve Wackenu dělo. Uskutečnění jednoho velkého snu. Přiznejme si, běhá z toho mráz po zádech v nejlepším slova smyslu. Během jeho proslovu bystřejším pomalu svitlo, o co dneska půjde, a že ti, co mohli jet, ale rozhodli se zůstat doma, pravděpodobně během příštích minut překousnou ovladač od televize.
A konečně na fanoušcích je vidět, jak moc velkou radost nám 40:1 v téhle sestavě udělala. Staré členy dohromady s novými nikdo nečekal a byla to naprostá emocionální bomba. 40:1 je skladba, kterou najdete ve spoustě různých verzí, včetně jedné speciální polské. Ale právě tahle verze, právě tenhle záznam bude mít vždycky mnohem větší sílu. Konečně myšlenka překonání většiny hodně souvisí s tím, co říká Pär ve svém proslovu.

Sabaton si rádi hrají s klasickými nástroji

Že kapela si ráda hraje s klasickými nástroji, se ukázalo už mockrát. První show s filharmonií byla ve Vídni (Rock in Vienna 2015) a o nějaký ten rok později na Masters of Rock s Filharmonií Bohuslava Martinů (2017). Ale Tina Guo byla další milé překvapení. Její předělávky Skyrimu nebo Raining Blood vás nenechají na pochybách, o jaké eso jde. I když cello není zrovna to, co si u vikingské skladby jako Swedish Pagans snadno představíte, sedí tam perfektně. Můžeme spekulovat, jestli Sabaton v lednu v Praze odolají pokušení podniknout nějaký kousek s Apocalyptikou.

Text: Linda Doležalová, foto: Honza Švanda

 

Author

Napsat komentář