U.D.O. v Pardubicích opět oprášili slávu heavy metalu

U.D.O.

4. prosince si všichni vyznavači heavy metalu z východních Čech dali sraz v Pardubicích. Ty si totiž německá legenda Udo Dirkschneider vybrala pro první ze čtyř českých koncertů s kapelou U.D.O.

Denim a stříbro ve vlasech

Sál byl příjemně vytopený, návštěvnost hojná a v publiku převládal denim a stříbro ve vlasech. Na pódiu vyzdobeném industriálními kulisami se jako první představil heavymetalový import z Ruska – petrohradská kapela Amalgama. Zejména jejich klávesákovi v kostýmu klauna se podařilo diváky rozpohybovat a dal jim tak zapomenout na absurdní výšku parkovného, kterou právě zaplatili u parkovacích automatů kolem společenského centra Ideon.

Ocelárna

Po přestavbě jeviště nastal čas na legendu. Do mlhy na pódiu, umocňující industriální dojem jeviště, nastoupil za vytuněný set bicích Dirkschneider junior. A za ovací publika se pak připojil i zbytek kapely v čele s Udem Dirkschneiderem. Svou show U.D.O. zahájili dvěma songy z posledního alba Steel FactoryTongue Reaper a Make the Move.

Společnost o generaci mladších muzikantů Udovi prospívá

Na charismatickém zpěvákovi bylo vidět, že svou hlasovou kondici neztratil a společnost o generaci mladších muzikantů mu prospívá. Téhle partě v sestavě Andrey Smirnov a Dee Dammers – kytary, Tilen Hudrap – baskytara a Sven Dirkschneider – bicí to totiž na pódiu neskutečně šlapalo. Z nové desky se diváci dočkali celkem pěti kousků.

Přídavek v duchu letitých hitů

Publikum si přítomnost „heavymetalového boha“ užívalo, většinu písniček odzpívalo spolu s ním. A zatímco začátek vystoupení patřil novým písničkám, přídavek, který si diváci vytleskali, se nesl v duchu letitých hitů. U.D.O. se loučili písničkami eMan and Machine, Break the Rules, Animal House a They Want War. Zejména ta poslední jmenovaná byla pomyslným vrcholem tohoto heavymetalového svátku.

Text a foto: Magda Šotolová