Freedom Call, Primal Fear a jejich metalové komando přijedou do Prahy

Primal Fear, Ralf Scheepers

Další parádní koncert při letošním podzimu do kalendáře – to je spojení powermetalových es Primal Fear a Freedom Call letos v polovině října, kterého budeme svědky, pokud se se současnou situací řádně vypořádáme.

Dvakrát u nás

Dvojice německých powermetalových kapel Primal Fear a Freedom Call u nás odehraje vystoupení dokonce ve dvou termínech, v pátek 9. října do Masters of Rock Café ve Zlíně a v sobotu 10. října v Meetfactory v Praze. Vstupenky na tento jedinečný powermetalový dvojkoncert jsou k dispozici v sítích Ticketportal, Ticketmaster a Ticketstream.

Do podzimu by měli Primal Fear dotočit novou desku

S letošní novinkou v podobně alba Metal Commando, na kterém se v současné době intenzivně pracuje, se chystá německá powermetalová úderka Primal Fear letos na podzim vyrazit na evropské turné. Jde o třináctý zářez z jejich diskografie a tučně podtrhuje fakt ten, že tato šestičlenná sestava kolem obou původních členů frontmana Ralfa Scheeperse a baskytaristy Matta Sinnera má stále parádní formu. Zkrátka a dobře, potom co se Ralf po odchodu z Gamma Ray a neúspěšném pokusu o místo v Judas Priest (když byl Rob Halford zrovna na odchodu) rozhodl se svým dlouholetým známým Mattem Sinnerem v roce 1997 pro svůj vlastní projekt, byla to z jeho strany opravdu trefa do černého. Debutové album, které nese stejný název jako kapela sama, na sebe nechalo čekat jen pár měsíců, a rok nato už brázdili Evropu po boku hvězdných Running Wild. U nás koncertují s železnou pravidelností a mimo nový materiál jistě nebudeme ochuzeni o pecky jako Metal is Forever, End is Near nebo Chainbreaker.

Freedom Call: určitě pojedou dál i po deseti deskách

To, že německý power metal je světový a stále táhne, dokazují mimo legend jako Running Wild, Helloween nebo Gamma Ray také Freedom Call. Vznikli o pouhý rok později než Primal Fear a minulý rok se nám taktéž představili s novým albem, které pojmenovali symbolicky M.E.T.A.L. Chris Bay řekl na říjnovém pražském koncertu, že si dal za cíl dát dohromady kapelu a vydat 10 studiových alb, a dál uvidí, co bude. Zdá se však, že chuť rozveselit fanoušky Freedom Call ho jen tak neopustí a se svou družinou bude připraven vlítnout na pódium jako předkapela jejich žánrových kolegů. Někteří bývalí členové této powermetalové party skýtají zajímavé spojitosti, například bývalý kytarista Sascha Gerstner, který dodnes působí v Helloween, nebo bývalý bubeník Dan Zimmerman, který si zahrál v Gamma Ray. Čeká nás metalová veselice plná zpěvných refrénů, svižných a energických riffů v čele s opravdu M.E.T.A.L.ovým soundem jako zahřívací kolo před hvězdnými Primal Fear.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda

Author