Blackmetaloví Belphegor při svém turné neopomenou Česko

Belphegor

Letošní podzim se nám pomalu, ale jistě začíná zaplňovat oznámenými koncerty, ať už nově potvrzenými, nebo těmi, které se posunuly. Mezi ně se nově hlásí rakouská blackmetalová formace Belphegor.

Koncert se nejspíš uskuteční

Tento extrémní metalový večírek je naplánován na 15. listopadu v olomouckém S-Klubu. Informace o vstupenkách budou k dispozici brzy a koncert se s největší pravděpodobností uskuteční.

Čtveřice kapel reprezenzující death a black metal

Jejich poslední koncert u nás, který se konal na konci února, byl jednou z dosud posledních metalových akcí u nás, než se stalo, co se stalo. Ovšem do podzimu daleko, a je tomu sotva pár dní, co se na facebookové stránce Belphegor objevilo oznámení o listopadovém turné s názvem Death Magick Over Europe. Tyto démonicky vyhlížející borce doplní tři další velká jména – americká death metalová legenda Incantation, dále blacková Horna z Finska a soupisku uzavírá technicky deathová mašinérie Necrosy z Itálie.

Koncerty Belphegor ve vás zanechají trvalou stopu

Belphegor u nás koncertují velmi často. Pokud jste s těmito Rakušany ještě neměli tu čest, tak vězte, že až se vám to poštěstí, jen tak je z hlavy nedostanete. Pódium při jejich setu připomíná samotné peklo – pentagramy rozeseté všude kolem, stojany s obřími hořícími svícemi, vystřelující proudy mlhy a vepředu uprostřed, konstrukce smontované z vyříznutých hovězích kostí, mnohdy ještě s tlejícím masem. Ano, sadomasochismus a satanismus jsou zde hlavním tématem majoritní části jejich tvorby. To je patrné už s názvu některých alb jako je například povedené Lucifer Incestus z roku 2003 nebo o tři roky starší Necrodaemon Terrorsathan. Dosud aktuální je tři roky stará deska Totenritual a letos na podzim je v plánu dvanáctý zářez, jehož název stále není znám. Ovšem některé skladby z tohoto nového alba již byly součástí dosud posledních odehraných koncertů.

 

Incantation načínají čtvrtou dekádu, z Itálie dorazí Necrosy

Po stránce textové jsou na podobné vlně rovněž američtí Incantation. Tato formace se dala dohromady před 31 lety ve státě New Jersey a stejně jako v případě Belphegoru, i zde čítá diskografie jedenáct alb, přičemž tím posledním je Profane Nexus z roku 2017. V tomhle projektu se prostřídal velký počet muzikantů, na postu frontmana však po celou dobu existence drží prapor John McEntee.
O poznání mladší jsou italští Necrosy, jež existují teprve desátým rokem. Nejedná se však o žádné amatéry nebo nováčky, jelikož technický death metal, charakteristický velmi náročnou instrumentální stránkou, není něco, co by zvládl každý „od boku“. Co se diskografie týče, Necrosy dosud vydali jediné album, a to Perdition v roce 2015. Tudíž není vyloučeno, že se v hlavách těchto borců rodí nápady na novou tvorbu.

Black metal s finskými texty, to je Horna

Žánrovými kolegy Belphegoru jsou Finové hrající pod názvem Horna. Vznikli uprostřed let devadesátých, což byla doba, kdy byla skandinávská metalové scéna krátce před svým vzestupem. Všech pět členů v čele s frontmanem Shatraugem má zkušenosti i z působení v mnoha jiných kapelách a společně prezentují svým stoupencům tvorbu, která si vybírá z devíti alb. Dosavadním posledním kusem je Hengen tulet z roku 2015. Veškerá tvorba je otextována v jejich rodném jazyce.

Text: Mates Šimek, foto: archiv kapely, video: YouTube.com

 

Author