27 let s Kurtem Cobainem, 27 let bez něj

Kurt Cobain

Dnes je tomu přesně 27 let, co zemřela jedna z největších hudebních ikon Kurt Cobain – hudebník a zakladatel legendární kapely Nirvana. Členové tzv. Klubu 27 žili bez zábran, svět jim ležel u nohou, ale smrt přišla předčasně. Čest jeho památce.

Útěchu mu poskytovala hudba

Citlivý, umělecky nadaný mladík z Aberdeenu Kurt Cobain to neměl lehké se svým okolím, jeho okolí s ním a neměl to lehké ani sám se sebou. Těžce nesl rozvod rodičů, nepochopení vrstevníků a útěchu mu poskytovala zejména hudba – rock a punk rock, který objevoval a pak také sám zkoušel zpívat, hrát a psát. Svou budoucnost i hudební dráhu pak spojil s jiným městem – Seattlem.

Grunge: něco z punku, z rocku a z bezútěšnosti

Právě tam se dělo všechno podstatné, co následně utvořilo „hudební hnutí“ nazvané grunge. Rockoví hrdinové najednou neměli podobu zářivých hvězd ve třpytivých kostýmech a s trvalou, ale úplně obyčejných kluků v tričku, flanelce, rozdrbaných džínách. Chodili po světě s kytarou stejně otřískanou jako jejich syrový hudební projev, který měl v sobě něco z rocku, něco z punku a něco z rozčarování mladých lidí z bezútěšného života. A on se stal ústřední postavou možná nejzásadnější, ale zcela jistě nejkultovnější kapely tohoto hnutí – Nirvany.

Rocková hvězda s vnitřní prázdnotou a bolestí

Tehdejší kapely pochopitelně toužily po tom, aby se hudba stala jejich profesí. Nirvaně se to podařilo víc než vrchovatě – po stránce popularity vylétla úplně nejvýše. Úspěch mělo již první album Bleach, druhé Nevermind definitivně potvrdilo jejich pozici. Kurt se stal rockovou hvězdou i idolem mladých dívek – se svými blond vlasy, modrýma očima, charismatickým pěveckým projevem a celkovým křehkým vzezřením k tomu měl všechny předpoklady. Ale někde hluboko v duši cítil prázdnotu a v žaludku nesnesitelnou chronickou bolest. Obojí se snažil léčit heroinem.
V roce 1992 se oženil s hudebnicí Courtney Love a ještě téhož roku se jim narodila dcera Frances Bean.

5. dubna 1994

Kapela se zapsala do historie ještě deskou In Utero a zejména proslulým koncertem MTV Live Unplugged in New York, výrazným akustickým vystoupením s působivou výzdobou scény v podobě černých svící a lilií. Fyzický a psychický stav zpěváka se však postupně zhoršoval. Kurt Cobain si dle oficiálních informací vzal život 5. dubna 1994, pár týdnů poté, co se měl konat zrušený první koncert Nirvany v České republice. O způsobu jeho úmrtí panují různé pochybnosti, které se dodnes nepodařilo potvrdit či vyvrátit.

Text: Sylva Kaplanová, foto: MTV

Author