Barrák music hrad zve na pořádnou punkovou nálož

Fans festivalu

Brány Slezskoostravského hradu se po roce opět otevřou všem příznivcům tvrdé muziky. Už v loňském roce se zde konala řada především metalových akcí a koncertů pod záštitou vyhlášeného ostravského klubu Barrák, to vše pod názvem Barrák music hrad. Protentokrát se však pořadatelé rozhodli lehce pozměnit žánr a zdi hradu se první sobotu v červenci otřesou pořádnou náloží poctivé punkové hudby.

Největší tahák: The Exploited

Celodenní festival nazvaný stručně a jasně PUNK!!! je v koncertních plánech Barrák music hradu žhavou novinkou a velikým lákadlem (nejen) pro punkové nadšence. Natřískaný line-up čítající celkem deset kapel nabídne opravdu různorodé spektrum nejrůznějších punkových subžánrů. Největší hvězdou večera jsou bezpochyby skotští matadoři The Exploited, kteří se na punkové scéně pohybují už více než třicet let a vystřídali snad všechny subžánry, co si jen v této hudbě dokážete představit. Kapela je známá svými ostrými texty o drogové závislosti či sociálním útlaku, ovšem ve svých písních se zaobírají i ještě vážnějšími tématy, jako je kritika vlády tehdejší ministerské předsedkyně Margaret Thatcherové nebo válka o Falklandy. The Exploited jsou považováni za hlavní tahouny a propagátory punkové módy, tedy číra, kovaných náramků, cvoků na bundách či řetězů. Také známá píseň Punk´s not Dead z jejich stejnojmenného alba z roku 1981 se stala tradičním sloganem celého punkového hnutí. Po mnoha personálních změnách se na The Exploited můžete těšit v sestavě: Wattie Buchan – zpěv, Irish Rob – basa, Gav – kytara a Willie Buchan – bicí.

Mezinárodně známé kapely

Na britských ostrovech pomyslně zůstaneme i s další kapelou s názvem Discharge, pro kterou je charakteristický minimalistický přístup jak v hudbě, tak i v textech písní. Jejich tvorba je natolik specifická, že ji jednoduše musíte přijít zažít na vlastní kůži!
Další kapelou, jež zavítá na punkové hody, jsou polští rodáci The Analogs, kteří mají slušnou základnu fanoušků i u nás v Česku. To samé platí také o Crushing Caspers z Německa, hrajících velmi zajímavou kombinaci žánrů – poctivý hardcore prošpikovaný punkovými vlivy.
Zo Slovenska k nám zavítá asi největší jejich punková legenda Konflikt, kterou netřeba vůbec představovat. Z českých luhů a hájů se můžeme těšit na streetpunkáče Saints & Sinners, punk rockovou sebranku Malomocnost Prázdnoty, brněnskou partu Supertesla, havířovské legendy IQ:60 nebo ska-punkové frajery Vision Days.

Lístky radši sehnat včas

Jak vidíte, skvadra kapel je naprosto libová, takže na sobotu 3. července 2021 oprašte glády a nahoďte na hlavy číra, protože v prostorách Slezskoostravského hradu se bude řádit a dokazovat, že punk není mrtvý! Vstupenky jsou k mání na webových stránkách festivalu, ale pozor, mizí rychlostí blesku, takže pokud si nechcete nechat tuhle akci ujít, tak s jejich koupí moc neotálejte.

Text: Ema Moravcová, foto: Honza Švanda

Author