Výrava Fest přivítal pestrý metalový line-up

Sebastien

První akcí tohoto roku na královéhradeckém Letním parketu Výrava byl celodenní Výrava Fest, který nabídl šest velkých jmen naší metalové scény a též jednoho zahraničního hosta.

Rimortis v omlazené sestavě

S úderem první hodiny odpolední přišla na pódium powermetalová pětice Rimortis. Sestava omlazená o dvě nové akvizice na postu bubeníka a zpěváka nabídla pestrý set, ve kterém nechyběly pecky jako Zvony fantazie, Rimortis nebo titulní skladba dosud aktuálního alba Dvacet černých růží. I přes relativně brzký čas přišlo kapelu podpořit pod pódium početné publikum.

Debustrol okamžitě rozpálil fanoušky k moshpitu

Po Rimortis přišla na řadu první kapela tvrdšího ražení – thrashová legenda Debustrol. Hned zkraje se na parketu rozjel moshpit. Frontmanu Kolinssovi stačilo před každým songem vyslovit pouze část názvu songu, zbytek doplnili sborově fanoušci. A jak již bývá zvykem, během vypalovačky Masoterian se dostala ke slovu, resp. k mikrofonu motorová pila. Debustrol se s fanoušky rozloučili klipovkou Zakuklenci.

Wishmasters ohromili nejen svou zpěvačkou

Krátce po půl páté se ke slovu dostala jediná kapela se ženou za mikrofonem, a to symphonic metaloví Wishmasters. V jejich setu byl silně cítit duch Nightwish. Není divu, jelikož začínali jako jejich revival, než se kapela vydala cestou vlastní tvorby. Značnou část setu tvořilo dosud aktuální album Afterworld, krásnou zpěvačku Shirley doplňoval mohutným growlingem basák Petr Kořínek, který si sám zazpíval jednu skočnou a chytlavou skladbu. V kapele též nedávno došlo ke změně na postu bubeníka – nový člen kapely David Faifer se uvedl parádním sólem. Pro ty z vás, kteří to máte na Výravu blízko, máme dobrou zprávu – další štací Wishmasters je Česká Skalice, kde si zahrají v pátek večer na Tropické charitativní pouti.

Sebastien s novým singlem

V melodickém metalu se pokračovalo i nadále, čtvrtým aktérem byli totiž powermetaloví Sebastien. Jejich nové album Integrity má ryze české texty, a kapela tudíž několikrát během setu střídala české a anglické skladby. Ke konci jejich koncertu jsme se dočkali i skladby Dorian z jejich debutového alba a také nejnovějšího singlu Nechtěná.

Black metaloví Root šli do akce k večeru

Poslední trio kapel bylo čistě v režii tvrdších metalových žánrů. Blackmetalová legenda Root to odpálila krátce po osmé hodině a frontman Big Boss hýřil svým charakteristickým humorem. Dotaz na jeho telefonní číslo znamenal úvod k vypalovačce s názvem 666, k současné situaci se vyjádřil tak, že se brzy vrátí do pekla, kde dá všechno do pořádku. Ve zpěvu ho podpořili kytarista Alesh A. D. a basák Igor. Při závěrečných skladbách, kterými jsou tradičně Píseň pro Satana a Hřbitov, se prošel po pódiu za mohutného aplausu fanoušků.

Arakain vystoupil s festivalovým setlistem

Předposlední kapelou byl headliner festivalu Arakain. Sestava kolem kapelníka Jiřího Urbana jede toto léto se třemi rozdílnými koncertními programy, zde to byl festivalový set. Kapela začala své vystoupení skladbou s názvem Dnes ještě ne z aktuálního alba Jekyll & Hyde. Frontman Honza Toužimský mezi skladbami žertem vyžadoval aspoň půlminutový aplaus, k čemuž se fanoušci nenechali dlouho pobízet, stejně tak ke zpěvu při dalších známých skladbách jako Princess, Magor či Černý koně. Závěr koncertu obstarala klipovka Ďábelská hra, při níž si všichni zaskákali, a jak jinak by mohl skončit koncert Arakainu než skladbou Apage Satanas.

Ze Slovenska přicestovali blackmetaloví Ramchat

Festival uzavřela slovenská formace Ramchat se svým vlastním pojetím black metalu s pohanskou tématikou. Řada fanoušků se sice vzhledem k pozdní hodině chystala k odchodu, i tak však přilákali Ramchat do předních řad početnou masu svých příznivců. To, co „Znelo lesom„, což je název nového alba kapely, znělo krátce po půlnoci i na Výravě. Songy z tohoto opusu střídaly skladby, které už mají pár let za sebou, kupříkladu tématická Už nebudeme otroci. V polovině jejich setu sice přišel krátkodobý výpadek proudu, ten byl však rychle vyřešen a Ramchat tak svůj set zdárně dohráli.

Další akce na Výravě již na konci července

Na Výrava Fest si našlo cestu několik stovek návštěvníků, což se u takto našlapaného a pestrého line-upu rozhodně dalo čekat. Krásně vyšlo i počasí a vše šlapalo jako hodinky, na této akci bylo tedy možné najít téměř jen pozitiva. A komu se zde na Výravě zalíbilo, dalšími akcemi zde jsou dvoudenní Revival Fest na konci července a týden poté Výrava hostí další zastávku turné Monster Meeting s kapelami Dymytry, Traktor, Panoptiko a Černá.

Text: Mates Šimek, foto: Veronika Špundová

Author