Josefstadt nabídl pekelný line-up za pekelných teplot

Josefstandt areál / Foto: Veronika Špundová

Josefstadt, tedy zkrácená edice letošního ročníku festivalu Brutal Assault, je minulostí. Tři dny plné extrémního metalu přilákaly do Josefova několik tisíc fanoušků z různých koutů světa.

Warm-up party proběhla v Nároďáku

Pro nedočkavé vše začalo warm-upem již ve středu v Nároďáku, kde si zahrálo šest kapel v čele s Poppy Seed Grinder. Při pauze během střídání kapel přišlo mnohým příchozím vhod příjemné posezení v prostředí otevřené zahrádky. Hned ve čtvrtek ráno se do města metalu zaslíbenému nemilosrdně opřely sluneční paprsky, téměř tropické teploty pak provázely celé tři dny.

Destruction bez dlouholetého kytaristy

Festival oficiálně odstartovali deathmetaloví Anime Torment úderem druhé hodiny odpolední na pódiu pojmenovaném Sea Shepherd Stage, v závěsu za nimi si mnozí zapařili na kapelu Distant. Náročnější posluchače zajisté potěšili post-blackoví Harakiri for the Sky.

Po těchto pánech muzikantech se rozeběhl program i na druhém pódiu známém jako Octagon Stage, které bylo ze všech stran těsně obklopeno pevnostními zdmi. Zde si zahrála řada kapel, z nichž s mnohými měla valná část fanoušků tu čest poprvé. Ve čtvrtek to byli např. blackmetaloví Stíny Plamenů z Plzně nebo Sick Sinus Syndrome, což je vedlejší projekt Bilose z Malignant Tumour. Závěr prvního dne na hlavním pódiu patřil trojici velkých metalových jmen, a sice polským Decapitated a Vader a německé legendě Destruction. V případě posledních jmenovaných šlo o první koncert bez zakládajícího člena Mikea Sifringera, který se z dosud neznámých důvodů koncertně odmlčel.

Hlavní stage byla strategicky umístěná

Páteční ráno opět provázelo velké horko. Situaci zachraňovali hasiči, kteří spustili mohutný proud vody na fanoušky před pódiem, za což se jim dostálo řádného poděkování. Úvod obstarala česká industrial metalová formace Mean Messiah a ryze ženská heavy metalová pětice Burning Witches. Mnozí fanoušci se kryli před dotírajícím sluncem v příjemném prostředí pevnostních chodeb, ve kterých byly umístěny i výčepy.

Hlavní pódium bylo šikovně nastavené tak, že už po poledni byl v předních řadách stín, což uvítali především ti, kdo se na své oblíbené interprety chtěli podívat pěkně zblízka. Díky tomu se těšily mohutné přízni kapely jako Teethgrinder, Skywalker nebo Implore, zatímco v blízkosti Octagon Stage postávali fanoušci jak před pódiem, tak na improvizovaném vyvýšeném lešení. Tam zhlédli koncerty polských Truchlo Strzygi, české stálice Exorcizphobia a dalších.

Hypocrisy přislíbili nové album

Program na hlavním pódiu spěl do svého závěru, fanoušci se bavili při koncertu slovenských thrasherů Čad, načež se s přicházející nocí zformovala na pódiu blackmetalová legenda Marduk. Pracovníci ochranky měli co dělat, aby stíhali z davu před pódiem stahovat surfující fanoušky. Páteční produkci ukončil headliner festivalu, tedy Peter Tägtgren se svým deathmetalovým projektem Hypocrisy, jejichž set mnozí fanoušci hodnotili jako skvěle poskládaný. Peter se navíc zmínil o novém albu, které by mělo vyjít brzy, a v horizontu dní se podle jeho slov můžeme těšit na první ukázku.

Hned z rána pěkně zostra

Závěrečný den Josefstadtu začal pořádně zvesela – první kapelou byli totiž Spasm, fanoušky bavil především zpěvák Radim ve svých tradičních „boratkách“. Nové album Omfalos představili plzeňští Innersphere, vtipnými texty bavili fanoušky thrasheři Catastrofy ze Slovenska. Na Octagonu se představili jejich krajané Doomas či mladá death metalová skvadra Sněť.

Festival zakončili Crippled Fingers

Set plný hitovek předvedli na hlavním pódiu S.D.I., po kterých přišli na řadu kontroverzní Igorrr. Death metal, hardcore, techno, operní zpěv, zkrátka směsice všeho možného – řada fanoušků stála s velkým podivením, zatímco další část si tuto směsici neskutečně užívala. Poslední kapelou na hlavním pódiu byla Mgla, jedno z největších polských jmen na blackmetalové scéně. Tečku za festivalem udělala thrash/hardcoreová stálice Crippled Fingers, kteří i v pokročilé noční hodině vybouřili mnoho svých příznivců k pořádnému kotli.

Dočkáme se do třetice plnohodnotného Brutal Assaultu?

Festival Brutal Assault tedy podruhé proběhl ve zkrácené verzi, cestu do josefovské pevnosti si však našlo zhruba čtyři až pět tisíc fanoušků, z nichž valná část vážila cestu nejen z různých koutů Evropy. Příjemným aspektem zajisté bylo, že mimo pódia se netísnilo mnoho lidí na jednom místě a ani fronty na pivo či na jídlo se netvořily nijak závratně. Možná jediným negativem byl požár jednoho z jídelních stánků, díky pohotovému zásahu hasičů se však zabránilo výraznějším škodám. Každopádně doufejme, že už dvakrát odkládaný jubilejní 25. ročník jednoho z nejznámějších světových metalových festivalů se za rok do třetice všeho dobrého konečně uskuteční. Brutal Assault 2022, který by se měl konat příští rok v termínu 9.-13. srpna, bude prodloužen na plnohodnotných pět dní a vstupenky jsou stále k dispozici na webu festivalu.

Text: Mates Šimek, Foto: Veronika Špundová