Ostrava v plamenech přivítala legendární Sodom

Rage, Peavy Wagner / foto: Aleš Džon Steffek

Sedmý ročník festivalu Ostrava v plamenech je minulostí. Vedle trojice headlinerů z Německa se zde představila řada českých a slovenských kapel.

Nahum pořádně přitvrdili, Sebastien zahráli několik nových skladeb

Areál bývalých oceláren v Dolních Vítkovicích po dvou letech opět přivítal stovky metalových fanoušků. Páteční produkci odpálila úderem třetí hodiny hard’n’heavy formace Lautr, po jejichž setu se připravila místní thrash/deathová stálice Nahum. Frontman Pavel sice zmínil, že z line-upu kapela žánrově vybočuje, avšak jejich řízný set přilákal dopředu početné řady fanoušků. Další na řadě byla mladá a nadějná kapela Černá, která potěšila především dámskou část osazenstva. Kapela, jež současně jede turné Monster Meeting společně s Dymytry a Traktor, si vedle řady zpěvných skladeb střihla i medley několika známých rockových hitů. Řádný aplaus si vysloužili taktéž symphonic metaloví Sebastien, kteří si kromě skladeb z nového alba Integrity (je v češtině) připravili i průřez celou svou diskografií (dosud zpívali v angličtině).

Symfobia poprvé s novou zpěvačkou, Trautenberk rozdováděli mnoho fanoušků

Milovníky kapel jako Nightwish, Delain či Visions of Atlantis potěšila slovenská Symfobia. Jedna z žánrově nejúspěšnějších slovenských kapel současnosti bavila fanoušky mimo jiné svým dosud aktuálním albem Smog of Tomorrow. Šlo též o první koncert s novou zpěvačkou, pohlednou rusovláskou Dominikou Hodáňovou. Předposlední kapelou prvního festivalového dne byla tuzemská gothic rocková legenda XIII. Století. Kapela využila prodlouženého hracího času a do svého setu zakomponovala i řadu běžně nehraných skladeb. Sestava kolem bratrů Štěpánových však neopomněla své největší hity jako Frankenstein, Elizabeth nebo Fatherland; poslední jmenovaná jejich koncert uzavřela. Závěr patřil Trautenberku, kteří se postarali o pořádně divokou pařbu. Mnozí fanoušci v předních řadách pařili jak šílení, došlo i na klasickou wall of death a řadu humorných scének jak v podání kapely, tak v podání fans. A jak jinak by mohl skončit koncert těchto veselých chlapíků, než skočnou skladbou Himlhergotdonrvetr.

Nezvykle brzo si zahráli Ramchat, Forrest Jump byli poslední českou kapelou druhého dne

Festival se přehoupnul do své druhé poloviny a powermetalová skvadra Porta Inferi se postarala o důstojný úvod sobotního dne. V jejich setu nechyběla novinka Vrať se nám, pro kapelu neobvykle s českým textem. Po nich přišel čas pro slovenskou blackmetalovou pětici Ramchat, kteří byli nejtvrdší kapelou tohoto ročníku. Nedávno si zahráli na královéhradeckém letním parketu Výrava jako poslední kapela, nyní jim byl přiřazen poměrně brzký čas. Tak jako tam, i zde kapela hrála především materiál z nové desky Znelo lesom, která vyšla minulý rok. Příjemný heavy metal v podání Witch Hammer, hrajících už přes 20 let, bavil návštěvníky následující hodinu. Kapela se rozehrávala úvodem své nové skladby Továrna na absolutno, ta přišla na řadu zhruba v polovině setu. Poslední českou kapelou byla crossoverová stálice Forrest Jump, při jejímž setu se dostaly ke slovu mohutné plamenomety.

Rage s novým singlem a v nové sestavě, Kissin‘ Dynamite zahráli i několik balad

První kapelou z hvězdné německé trojice byla heavymetalová legenda Rage. Pro kapelu to byl první koncert po téměř deseti měsících. Frontman Peavy Wagner z toho byl dle svých slov u vytržení, stejně tak dvojice nových kytaristů, pro něž to byl první koncert s Rage. Tak jako mnozí další, i Rage během koncertního půstu pracovali na novém materiálu – album Resurrection Day vyjde letos v září. Z něho zařadili do setlistu první singl s názvem Virginity. O pořádnou parádu se následně postarali Kissin‘ Dynamite. Frontman Johannes bavil fanoušky mnohými potrhlými kousky, během hitovky I Will Be King se procházel po pódiu v královském plášti a při baladě Heart of Stone zahrál na piano. Při této písni řada fanoušků u pódia rozsvítila své telefony, což vytvořilo krásnou světelnou kulisu. Šlo rovněž o jeden z prvních koncertů pro nového bubeníka Sebastiana Berga. Svůj set kapela zakončila příjemnou skladbou Flying Colours.

Při koncertu Sodom se pódium zahalilo do mraků oranžového kouře

Velké finále obstarala německá thrashmetalová legenda Sodom, pro niž to byl první koncert po devíti měsících. Jak bylo avizováno, kapela přehrála celé album Agent Orange, poté dostala prostor i novinka Genesis XIX a některé starší dlouho nehrané skladby. Jako pocta Lemmymu Kilmistrovi byl do setlistu zařazen i cover vypalovačky Iron Fist od Motörhead. Frontman Tom Angelripper hodil fanouškům několik dýmovnic. Ti řadu z nich zapálili, což mělo za následek hustou oranžovou kouřovou clonu, která zahalovala i pódium. Vedle dýmovnic přilétala k fanouškům otevřená piva a láhve s vodou, což řada z nich odnesla nedobrovolnou koupelí. Celý koncert kapela odehrála ve skvělém nasazení a potvrdila svou pozici mezi nejlepšími thrashmetalovými kapelami na světě. Jejich set sice o dvacet minut přetáhnul časový limit, což ale fanouškům rozhodně nevadilo. Tečkou za festivalem byla jedna z jejich nejznámějších skladeb Bombenhagel.

První dvě hvězdná jména na příští ročník už známe

Festival se vydařil po všech stránkách, přálo i počasí. Sobotní den díky triu německých hvězd přilákal podstatně více fanoušků, a jak již pořadatelé oznámili, příští ročník připadá na 29.-30. červenec 2022. Prvními velkými lákadly jsou němečtí Crematory, kteří letos bohužel nemohli dorazit, a japonská heavymetalová legenda Loudness. Vstupenky jsou již k dispozici na webu festivalu.

Text: Mates Šimek, foto: Aleš Džon Steffek