Tarja, Christmas Together: Reportáž z pražského koncertu

Tarja Turunen / foto: Petr Hanč
Tak přece jen se zázraky o Vánocích dějí. I přes všechny komplikace s covidem se podařilo uskutečnit vánoční koncerty ledové královny severu. Tarja, celým jménem Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli, zavítala do naší české kotliny se svým vánočním programem Christmas Together.

Čtyři koncerty u nás

Tarja u nás absolvovala čtyři koncerty svého turné, včetně jednoho vyprodaného. 16. prosince přijela se svým hudebním doprovodem do pražského Kongresového centra. Doprovod tvořili Max Lilja (violoncello), známý jako jeden ze zakládajících členů kapely Apocalyptica, dále argentinský kytarista Julian Barrett a klávesista Guillermo De Medio.

Typicky finské koledy, Ave Maria a Tichá noc

Kdo čekal pořádný metalový nářez, měl smůlu. Jak už název turné Christmas Together naznačuje, jednalo se opravdu o klidný koncert s vánoční atmosférou, se kterými se charismatická finská zpěvačka již tradičně k nám vrací. Tarja svým mrazivým hlasem zazpívala vánoční písně, dokonce i typicky finské, došlo i na čtyři verze Ave Maria, Walking in the Air (originál od skladatele Howarda Blakea, který zpívala i u Nightwish) a rozloučila se písní Silent Night.

Tarja k nám ráda jezdí – letos zase!

Na zpěvačce je vidět, že se k nám do Česka velmi ráda vrací, jak i sama potvrdila, a na konci koncertu byla odměněna několika velkými kyticemi. Koncert měl klidnou a originální atmosféru, kterou si fanoušci užívali a každou skladbu odměnili velkým potleskem.
A pozor, již nyní známe termíny jejích vánočních koncertů pro letošní rok. Tarja přijede s novým programem Christmas Peace (Pokoj Vánoc) rovnou do pěti měst:
13. 12. 2022 Zlín, Kongresové centrum
14. 12. 2022 Ostrava, Gong
15. 12. 2022 Plzeň, Velká synagoga
17. 12. 2022 Olomouc, kostel Panny Marie Sněžné
18. 12. 2022 Praha, Kongresové centrum

Text a foto: Petr Hanč