Amon Amarth a Machine Head vyrazí na společné turné

Amon Amarth / foto: Honza Švanda

Severští válečníci Amon Amarth a americká groove metalová legenda Machine Head chystají na podzim evropské turné s názvem Vikings and Lionheads Tour 2022.

Vikingská eskadra Amon Amarth se chystá dobýt Evropu

U nás mají Amon Amarth opravdu početnou základnu fanoušků. Téměř každý koncert těchto „vikingů“ u nás přivítá obrovské množství jejich příznivců, jako tomu bylo např. na jejich posledním pražském koncertě s Arch Enemy a Hypocrisy. Oblíbení jsou také díky své parádní pódiové show, kdy se při řadě skladeb prohání po pódiu šermíři a sekerníci, v pozadí se tyčí majestátní hořící runy, bubeník Jocke Wallgren trůní na obří vikingské přilbici a celé pódium osvětlují mohutné plamenomety.
Při koncertech u nás si kapela též téměř nikdy neodpustí vypití rohu plného zlatavého moku, který mají velmi rádi. Naposledy se u nás Amon Amarth zastavili v rámci turné k albu Berserker. A nyní se schyluje k další bitvě, která se nás chystá pohltit v polovině října letošního roku.

Napotřetí snad už Machine Head přijedou – a s novým albem

Machine Head k nám měli zavítat již loni na koncert do pražského Fóra Karlín. Tento koncert byl však nejprve přesunut a nakonec bohužel ze známých důvodů zrušen. Fanoušci však nemusí smutnit, protože Machine Head neskládají zbraně a společně se svými kolegy budou připraveni ukázat nám, že i po více než čtvrtstoletí existence mají stále pevnou pozici mezi předními světovými metalovými kapelami.
Výrazně na sebe upozornili již svým prvním albem Burn My Eyes z roku 1994, které bylo velmi úspěšné, a ještě téhož roku si zahráli jako předkapela americké legendy Slayer. Dosud posledním studiovým albem je Catharsis z roku 2018. Začátkem loňského roku pak Machine Head vstoupili do studia a dali se do práce na novém materiálu. Nezbývá tedy než doufat, že do třetice všeho dobrého se u nás koncert Machine Head konečně uskuteční a jako revanš za zrušený koncert se můžeme těšit na řadu nových skladeb těchto metalových velikánů.

The Halo Effect je složen z bývalých členů In Flames

Role předkapely se zhostí nový projekt The Halo Effect. Většina z nás o této kapele nejspíš nikdy neslyšela, sestavu však tvoří pětice bývalých členů švédské melodic deathmetalové ikony In Flames. Konkrétně zde působí zpěvák Mikael Stane (Dark Tranquility), kytaristé Jesper Stromblad (ex-Hammerfall jako bubeník) a Niclas Engelin (dosud v In Flames), baskytarista Peter Iwers (ex-Cyhra) a bubeník Daniel Svensson, který v In Flames působil dlouhých 17 let po boku Petera. Toto hvězdné uskupení se dalo dohromady teprve nedávno. Na konci loňského roku jsme se dočkali jejich prvního singlu Shadowminds.

Nadupaná sestava jde v říjnu na věc, vstupenky již v prodeji

Dvě těžké váhy světového metalu a nový projekt nabitý velezkušenými muzikanty, to je Vikings and Lionheads Tour 2022, které započne ve čtvrtek 8. září v britském Nottingamu. Třicátým a posledním koncertem pak skončí v sobotu 22. října v německém Stuttgartu. U nás se na tento velkolepý metalový večírek můžeme těšit v neděli 16. října 2022 v pražské Tipsport Areně. Vstupenky jsou v prodeji od pátku 5. listopadu na stránkách festivalu Masters of Rock.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda, video: YouTube.com

Author