Patnácté album Bryana Adamse vás naladí do pohody

BA_AlbumCover_0298 / poskytnuto: Smile Music PR

Jednašedesátiletý kanadský zpěvák a skladatel Bryan Adams vydal začátkem března své patnácté studiové album. Nazval ho trochu sarkasticky So Happy It Hurts, což můžeme přeložit jako Šťastný, až to bolí.

Sám za celou kapelu

Deska vznikala v období nejhlubších covidových restrikcí a od ostatních Bryanových desek se liší tím, že ji téměř celou nahrával sám. Jak říká v interview pro RockCellar Magazine: „Nemohl jsem pracovat společně se svou skupinou, tak jsem nahrával všechny nástroje sám, jeden po druhém, a snažil jsem se, aby to celé dohromady znělo jako kapela. Splnil jsem si tak celoživotní sen stát se bubeníkem,“ směje se. Jediným spoluúčinkujícím se stal Adamsův kytarista Keith Scott, který na desku nahrál kytarové party.

Šťastný, až to bolí

Jako první byla z alba představena pohodová kytarová vypalovačka So Happy It Hurts s vtipným videoklipem, ve kterém si malou roli střihla i Bryanova třiadevadesátiletá maminka. Tento song nebyl jako pilotní vybrán náhodou, jeho pohodové ladění předznamenává náladu celé desky. Při jeho poslechu zjistíte, že si do rytmu poklepáváte nohou a spolu s úsměvem na tváři se dostaví pocit, že vám je opět něco přes dvacet a teplý vítr vám cuchá vlasy na bezstarostné cestě za letním dobrodružstvím. Bryan tak utvrzuje své fanoušky v přesvědčení, že chemie jeho písniček stále funguje.

…let the good times roll

Songy na albu odráží, dle Adamsových slov, radost z možnosti dát se opět dohromady s kapelou a vyrazit hrát živě svým fanoušků. Covidové období Adamse donutilo k zamyšlení, co bude dál a zda to není definitivní konec živých koncertů, a tím i jeho kariéry. Proto je šťastný, že do hudebního kolotoče mohl opět naskočit. Tyto pocity zrcadlí např. píseň On the Road.

O lásce a člověčenství

Souvisejícím tématem, na albu taktéž zdůrazněným, je potřeba sdílení a důležitost lidského spojení. Hodnoty, které všem umělcům v době covidu chyběly nejvíc. A nebyl by to Bryan Adams, kdyby album neobsahovalo také písně o lásce (These Are The Moments That Make Up My Life) a důvěře ve vztazích (Always Have, Always Will), tedy témata, která kanadského umělce proslavila. O druhé jmenované písni Adams říká: „Je to deklarace o věrnosti. O někom, kdo s vámi byl a stále je, navzdory vašim vzestupům a pádům. Vidí skrz vaše ego a vrstvy složitostí, a bere vás takového, jaký jste. Někdo, koho si vážíte a důvěřujete mu.“

On the Road čočkou objektivu

A již jednou zmiňované téma – On the Road se odráží i v další Adamsově tvorbě. Jeho fanouškům je známý fakt, že zpěvák a skladatel je taktéž nadaným a ve světě oceňovaným fotografem. Loni byl osloven s nabídkou na nafocení prestižního kalendáře Pirelli pro letošní rok. Adams při této příležitosti neváhal spojit dvě věci, které zná nejlépe, a do kalendáře nazvaného On the Road nafotil své kolegy z hudební branže. Z fotografií kalendáře Pirelli tak letos shlížejí např. Cher, Iggy Pop, Jennifer Hudson nebo Rita Ora zvěčněni Adamsovým objektivem.

Zpět v sedle

Jak je tedy vidět, Bryan Adams je po covidové pauze zpět pevně v sedle a daří se mu na všech frontách. A já dám ruku do ohně za to, že i vás jeho pozitivní a prosluněné album So Happy It Hurts naladí do pohody, v dnešní době tolik potřebné. Dejte mu šanci!

Text: Magda Šotolová, videa: YouTube.com
Zdroj: rockcellarmagazine.com/bryan-adams-interview-so-happy-it-hurts-new-album, Foto: BA_AlbumCover_0298 / poskytnuto: Smile Music PR

Author