Infected Rain ve Zlíně: čeština a circle pit

Infected Rain, Lena Scissorhands/foto: Standa Vybíral

Ve Zlíně vždy stojí za to zastavit se na chvíli v předsálí klubu Masters of Rock Café v baru, kde na zdech visí podepsané fotografie slavných kapel i jiné artefakty a kde to všechno dýchá metalovou historií. Právě sem přijeli o posledním srpnovém víkendu moldavští Infected Rain, kteří pomalu dokončovali své letní turné k aktuální desce Ecdysis.

Up!Great: Byli jste ve Zlíně, nebo míříte do Plzně Pod Lampu?

Na úvod večera zahráli Up!Great, kteří jsou příznivcům Infected Rain dobře známí – vždyť společných koncertů se konalo již několik. Vystoupení Up!Great bylo opět velmi energické a byla radost se na ně dívat. A komu to nestačilo, může se 3. září vydat do Plzně, kde v klubu Pod Lampou odehrají koncert se Space of Variations.

Já vím, že rozumíte, co říkám!

Pak už se z pódia ozvaly ostré kytary a screamovaný zpěv – to se na pódiu objevila Lena Scissorhands se všemi chlapci z kapely kolem sebe. Zatímco poslední dva roky jsme mohli její četná tetování a kostýmy obdivovat spíš jen z Instagramu, teď se zhmotnila na pódiu a mohli jsme si ji prohlédnout zblízka. Protože Infected Rain jsou velmi zajímaví i vizuálně, ať už je řeč o oranžovodredaté frontmance Leně, kytaristovi Vidickovi či basákovi Vladimirovi, který si od doby předcovidové nechal narůst působivý plnovous. Lena v čele kapely řádila jak černá ruka, střídala screamovaný a čistý zpěv, v jednu chvíli svými instrukcemi z pódia vyvolala circle pit („já vím, že rozumíte, co říkám!“). Ten se parádně rozběhl kolem jednoho či dvou stoicky klidně stojících fanoušků, kteří si koncert užívali po svém s mírem v duši a pokyvováním (mají mé sympatie). Kapela má půl roku venku desku Ecdysis, a tak výběr skladeb pro koncertní setlist zahrnul i nějaké nové kousky, ale chybět samozřejmě nesměly ani ty z předchozích alb.

Díky, že jste přišli

Lena jednotlivé skladby prokládala větičkami ve slušné češtině, a uměla jich víc než jednu nebo dvě, což působilo velmi sympaticky. Všem poděkovala za to, že přišli i v neděli večer, tedy v dobu ne úplně nejvhodnější ke koncertům, a samozřejmě také za podporu během celého turné. Dodala, že po tolika koncertech jsou už sice unavení, ale když vidí naše úsměvy, nabíjí je to energií pokračovat. Návštěvnost byla, pravda, trochu nižší, než by si zasloužil koncert originální zahraniční kapely, o prázdninové neděli se to ale dá pochopit, a ti, kdo byli přítomni, si bezesporu odnesli zajímavý zážitek. Těsně po koncertě se ve stánku s merchem konala autogramiáda, kde se Lena ochotně fotila s fanoušky a házela své typické obličeje a gesta.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Standa Vybíral

Author