Niakara v rozhovoru: Po live debutu na Sadské následuje samostatná premiéra ve Futuru

Petr Voháňka a Zdeněk Kub, Niakara/foto: Markéta Kolínská

Kapela Niakara má za sebou své historicky první živé vystoupení a nyní chystá na říjen premiérový samostatný koncert s hosty v pražském klubu Futurum. U mikrofonu Petra Dia dostali slovo všichni členové – baskytarista a zakladatel kapely Zdeněk Kub, zpěvák Mayo Petranin, kytaristé Petr Voháňka a Martin Pavlíček i bubeník Pavel Kubát.

Zdeňku, kdy a jak ses rozhodl založit tuto kapelu?

Z. Kub: Rozhodl jsem se na základě nahrávky, kterou učinil náš kytarista Petr a zpěvák Mayo. Ze srandy natočili mou starší písničku v angličtině a znělo to moc hezky. Řekl jsem si, že by byla škoda se na to vykašlat, tak jsem zkusil dát dohromady další hráče, a teď jsme tady v této sestavě.

Představme tedy další členy. Vedle mě sedí kytarista Martin Pavlíček. Martine, kde jsi hrával a jaké máš zkušenosti?

M. Pavlíček: Aktuálně hraju ještě v kapelách Not Perfect a Second Chance. Vesměs jsem samouk, jednu dobu jsem chodíval na hodiny k mému oblíbenému kytaristovi Standovi Jelínkovi.

Dalším členem je zpěvák Marian „Mayo“ Petranin. Jak to přišlo, že jste se se Zdeňkem domluvili na spolupráci?

M. Petranin: Já slovensky, on česky. (smích) Neměli jsme mezi sebou žádný problém v komunikaci, šlo to velmi pěkně, jsme narození ještě v Československu, tak to šlo velmi plynule a bez problémů. (smích) Jinak my se známe roky rokoucí, vždycky jsme se potkali s takovou obligátní otázkou: Proč my si už konečně spolu nevypijeme? A konečně k tomu došlo, takže se těším, že v tomto uskupení budeme mít možnost a šanci. Moje sny se splnily, děkuji velmi pěkně Zdeňkovi a všem zúčastněným.

Jak to skloubíš s kapelou Symfonity, kde také zpíváš? Dá se to nějak zvládnout?

M. Petranin: Nedá! (smích) Ale beru to jako velkou výzvu a uvidíme, co osud a čas přinese. Dívám se na to do budoucna pozitivně.

V kapele také hraje kytarista Petr Voháňka. Petře, představ se nám prosím i ty.

P. Voháňka: Zdravím fanoušky. Řekl jsem si, že Zdendu ještě vytáhnu k aktivnímu hraní, tak jsem si z něho udělal trošku legraci a natočil jsem pár věcí. Vypadá to, že ho to nakoplo, tak uvidíme, jestli mu to vydrží ještě nějaký pátek.
Z. Kub: Jo, zatím dobrý.

Bubeníka Pavla Kubáta známe velice dlouho z Rootu či z Regonu. Pavle, do Niakary jsi dostal lano…

P. Kubát: Já jsem si to lano hodil sám (smích), protože jsem Zdendovi napsal, když jsem se dočetl na Facebooku, že to v hudbě nehodlá ještě úplně zabalit. Když jsem se dočetl, že chce pokračovat dál, postavit novou kapelu a tvořit, napsal jsem mu, protože to pro mě byla srdcová záležitost. Nikdy jsem se netajil tím, že jsem byl skalním fanouškem Zdendovy bývalé kapely, kde strávil pětatřicet let. Takže jsem mu prostě a jednoduše napsal. Ale k mému velkému zklamání mě Zdenda odmítl s tím, že už bubeníka má. A tak jsem to nechal být, ale Zdenda pak napsal, že si to bubeník rozmyslel. A pak už to byla otázka jedné zprávy. K mé velké radosti samozřejmě.

Co plány do budoucna? Máte nějaké nabídky na koncerty?

Z. Kub: Nejdříve jsme natočili klip, který měl úspěch ve Fajn Rock Music Rockparádě, a na příští rok jsme obdrželi nabídky hraní na docela slušných festivalech. Původně jsem tedy myslel, že by kapela vyjela až příští rok, protože všechny festivaly a různé další akce jsou plánované dlouho dopředu, tedy budou obsazené. Nicméně jsme dostali možnost zahrát na festivalu Rock of Sadská, kde se 19. srpna uskutečnilo naše historicky první vystoupení. Byli jsme rádi za tuto příležitost, i přes nečekané technické problémy se nám podařilo odehrát set k naši spokojenosti, a podle reakcí fanoušků i k té jejich.
Namotivovalo nás to k další práci – teď upínáme veškerou pozornost a síly k naší samostatné koncertní premiéře v Praze ve Futuru 17. října. Aktivně se na ni připravujeme, ladíme vše k dokonalosti. Budeme mít i hosty – prozatím byli odtajněni Dirty Game, kde hraje náš kytarista Petr, a brzy zveřejníme jméno dalšího hosta.
Kromě toho rozjíždíme e-shop a postupně budeme přidávat další merch. Vše bude samozřejmě k dostání také ve Futuru.

A chystáte se třeba natočit cédéčko?
Z. Kub: To spíš neplánujeme, podle mého jsou to v dnešní době vyhozené peníze. Půjdeme spíš cestou singlů, a samozřejmě koncertů. Budou se hrát písničky, které jsem napsal a které se v minulosti nehrály naživo nikdy nebo málo. Jak už jsem říkal, koncerty se rýsují – do konce roku zahrajeme ještě 24. listopadu v Plzni v Šeříkovce a 7. prosince v Brně na Melodce.

Děkuji všem členům za rozhovor a přeji, ať vám to šlape.

Ptal se: Petr Dio, foto: Markéta Kolínská