Jedeme peklo, zlý a surový… Za volantem Insania

Insania, Petr „Poly“ Pálenský/foto: Helena Čmelíková

Ano, opět se rok s rokem sešel a Insania vyrazila na novou pekelnou šňůru rozdat spoustu lásky, víry a ostrých slov. Radujme se, veselme se, a hurá do Brna na Flédu. Po loňské odbočce do jiných vod a pater je kultovní parta zase zpět na rodné klubové hroudě a prknech, co znamenají podsvětí.

Vydatné a hlasité podpory se ujala mně víceméně neznámá, avšak legendární kapela, havlíčkobrodští Našrot. Na rychlé seznámení proběhl perfektní cover Break On Through od The Doors, a pak se pánové v čele se zpěvákem Hrabošem věnovali vlastní tvorbě. A nutno říct, že tvorbě kvalitní. Skákací Going to Shamballah je skvělá nebo Bloody Oil… Z poslední kompilace plné nejlepších skladeb z roku 2018 zazněla i Dark East Mordor. Zajímavé je, že téměř na každém albu mají cover nějaké zásadní pecky světového významu.

Letošní zimní tour odstartovali ostří hoši v půlce ledna, tentokrát v Praze, ve staré dobré Akropoli. S sebou si přivezli, a naštěstí i odvezli, novou videoprojekci, kterou vybalili i v Brně. Insania takto nehraje rozhodně poprvé a doufejme, že ne naposledy. Nejen za mě určitě super nápad a změna. Bavila mě sem a tam opona na začátku a konci každé skladby, celé se to najednou povýšilo na takové velmi hlučné, bizarní a zábavné divadelní představení. Ve videoprojekci, tématicky založené na Grrroteskách, se míhaly i videoklipy, na které může být v poslední době Insania vážně pyšná. Verneovský Placatej svět, černobílé Vytěsňuju ze špitálu Franze Kavky nebo střílečka ulicemi Sin City Jedeme peklo jsou opravdu nadstandardní kousky.

Obměny se dočkal i playlist, pánové vytáhli starší a nehrané pecky z dob lehce i více minulých, slyšeli jsme Letíme dálMájU.R.Dead nebo i Celestýnu s jejím revolverem, jejíž jedinečný návrat opravdu potěšil. Zahráli kultovní Večer, kdy Freud zpíval basemBožskou komedii či Charisma krysy. Z posledního alba Grrrotesky pak všechny výše zmíněné oklipované pecky, tedy i Nasyp to do mě a Haka starýho Nicka. Pak zazněla moje milovaná Co zní temně, musí ze mě, no a nechyběly další geniální záležitosti, ty o Joeovi, zádech, jedinečných chybách, Nebi, Nietchem, skákajících jiskrách, kypící žluči… Nejlepší playlist ever! Charismatický Poly to do nás sypal hlava nehlava, peklo nepeklo. Myslím, že sestry a bratři byli nadmíru spokojeni a obřad štěstí a radosti byl dokonán. A i velké výročí slavící Bedřich Smetana musel být nadšený. Poly, Tudy, Klíma & BlackDrum odvedli skvělou práci.

Pravda, chyběla nám Vražda ve staré hvězdárně… A je výborné, že na koncerty chodí víc a víc lidí. Ale na příště by to asi už chtělo větší klub… Fléda už je prostě těmto crossoverovým legendám malá….

Text a foto: Helena Čmelíková

Author