Aleš Kuča, Dřevorockfest: Fanoušci k nám jezdí nezávisle na line-upu

Aleš Kuča/foto: Petr Dio
5. července 2024 se konal již tradiční Dřevorockfest v obci Dřevohostice u Přerova. Při té příležitosti jsme společně poseděli s jedním z pořadatelů a pořídili krátký rozhovor: povídali jsme si s Alešem Kučou.
Ahoj Aleši, první otázka se sama nabízí: tady na festu je výborné zázemí pro kapely a fanoušky. Všichni sem jezdí rádi a moc si festival chválí. Akce má i svého moderátora, probíhají soutěže atd. Koho napadlo to takto zorganizovat?
Dřevorockfest je trochu specifický festival v tom, že nemá nějaké extra velké promo, a přitom jsou lidi zvyklí jezdit sem už automaticky. A to i nehledě na line-up – ať tu hraje, kdo tu hraje, vždy přijedou. Letos máme 19. ročník, akce má již tradici a jsme za to rádi.
My jsme za to taky rádi, a hlavně fanoušci. Slyšel jsem jen samá pozitiva, tady opravdu není organizátorům co vytknout. Příští ročník bude dvacátý, připravujete něco speciálního? Zahraniční kapela, rozšířený line-up nebo cokoli jiného?
Co se týká line-upu, je vždy postavený na osmi kapelách. Začíná se pravidelně v půl jedné odpoledne a končí ve dvě ráno. U každé kapely se jedná o hodinový set a 45 minut trvá přestavba pódia. Tento systém se nám osvědčil, je na všechno čas a klid. Příští jubilejní ročník bude našlapaný od začátku až do konce, nikdy nemáme headlinera, prostě je to vyrovnané. Co se týká zahraniční kapely, to opravdu nemáme v plánu, nezapadá to do našeho konceptu. Jedeme od začátku pouze s kapelami z česko-slovenské scény. Myslím si, že tak to zůstane i do budoucna.
Videoupoutávky na starší ročníky byly vynikající, kdo je vymýšlel? Doporučuji všem ke zhlédnutí, pobavíte se.
Toto měl na starosti můj kolega Aleš Sigmund se svou partou pivních kámošů. Vždy se společně trochu přiopili a udělali nějakou bláznivinu. Byla to fakt sranda, jen poslední dva ročníky už jsme je netočili.
Jaká byla nejvyšší fanouškovská návštěvnost na Dřevorockfestu?
Asi kolem 4500. Šlo by určitě i víc, ale jelikož areál není nafukovací… Festival se koná v areálu zámku v Dřevohosticích, takže těch 4500 už hraničí s menším pohodlím návštěvníků. Areál je obehnaný plotem, takže ho není kam rozšiřovat. Samozřejmě zde ta úvaha o větším areálu padla, ale festival už by postrádal atmosféru, kterou má. Takže Dřevorockfest zůstane na zámku.
Děkuji za rozhovor a přeji vám, ať se vám příští ročník vydaří.
I já děkuji a věřím, že se příští rok zase sejdeme v hojném počtu!
Ptal se a fotil: Petr Dio

Author