Blackmetaloví velikáni Mayhem slaví 40 let, chystají se do brněnského Sona

Rockový koncert a fans/foto: Petr Hanč

Jedna z nejzásadnějších blackmetalových formací, kterou norští Mayhem bezpochyby jsou, uzavírá čtvrtou dekádu svého pekelného tažení. Zkraje prvního zářijového víkendu je přivítáme v brněnském Sono Centru.

Počátky black metalu byly velmi kontroverzní, Mayhem byli u toho

Mayhem jsou jednou z prvních kapel norské blackmetalové scény, která byla v polovině 80. let na vzestupu. První roky kapely byly velmi divoké a kontroverzní, ať už jde o vraždu kytaristy Euronyma nebo zapletení do žhářské kauzy, v níž padla za oběť řada kostelů. Ovlivněni spřízněnými kapelami jako Venom, Bathory nebo Celtic Frost začali muzikanti v roce 1990 ve starém domě, kdesi v norských lesích, pracovat na svém prvním albu De Mysteriis Dom Sathanas, které patří mezi nejkultovnější blackmetalová díla. Vedle dlouholetých členů, baskytaristy Necrobutchera (Jørn Stubberud) a bubeníka Hellhammera (Jan Axel Blomberg), se na něm podílel i frontman Attila Csihar, který v kapele působí dodnes. Od té doby Mayhem nahráli dalších pět alb, tím posledním je Daemon z roku 2019. Rok předtím také vyšel film Lords of Chaos mapující začátky black metalu, jehož součástí je i nahlédnutí do prvopočátků kapely.

K vidění budou dosud nepublikované záznamy z dění v kapele, vstupenky jsou k dispozici

Dle všeho Mayhem také během koncertu chystají projekci dosud nepublikovaných záběrů a fotografií ze své divoké historie. V pátek 6. září by tedy žádný pravý blackmetalový fanoušek neměl chybět v brněnském Sono Centru, kde se tento pekelný večírek již brzy odehraje. Vstupenky jsou stále k dispozici na webu pořadatele Obscure Promotion.

Text: Mates Šimek, ilustrační foto: Petr Hanč , video: YouTube.com

Author