Američtí Overkill se v rámci turné k nové desce po pěti letech vrací do Čech

Overkill/foto: Petr Dio

Overkill, jedna z nejzásadnějších a nejdéle působících thrashmetalových kapel, loni vydala své již dvacáté studiové album Scorched. A už velmi brzy si ho budeme mít šanci poslechnout naživo v pražském klubu MeetFactory.

Overkill patří do „druhé velké thrashové čtyřky“, dosud není jasno nad postem basáka

Už čtyřiačtyřicet let na thrashmetalové scéně svítí zelená lebka s netopýřími křídly, symbol této legendy, která je stále k nezastavení. Patří také právem do „druhé thrashové Big Four“ společně s kapelami Exodus, Testament a Death Angel. A stejně jako tyto, i Overkill znějí na novém albu stále tak ostře, nekompromisně a rázně jako v pozdních osmdesátkách, kdy byl thrash metal na pomyslném vrcholu tohoto žánru. Od úplných začátků kapelu táhnou frontman Bobby „Blitz“ Ellsworth s baskytaristou D.D. Vernim, který se však nedávno zotavoval po operaci ramene a zatím není jasné, zda turné odehraje on, anebo David Ellefson (ex-Megadeth), který ho zastupoval na nedávném koncertním tažení po Americe. Jasné ovšem je, že tohle bude masakr v přímém přenosu, Overkill vás rozpumpují už prvními tóny úvodní skladby a rozhodně se nemusíte bát toho, že vás nevtáhnou do pořádného moshpitu. Pět let čekání je dlouhá doba, takže pokud patříte mezi kmenové fanoušky této legendy, je cesta do Prahy vaší stavovskou povinností.

V roli předkapel se představí Catastrophy, One Machine a Laid to Waste

Před tímto velkolepým výstupem nás také čeká trojice hostů. Ze Slovenska dorazí thrashoví zbojníci Catastrofy, pověstní svými peprně vtipnými texty a show, která pobaví i toho největšího suchara. Vloni při koncertě na Brutal Assaultu už jako první kapela dne přilákali mnoho fanoušků na plac, což svědčí o jejich stoupající oblíbenosti. Další thrash se k nám přivalí z Velké Británie, a to v podobě čtyřčlenné formace One Machine, jež dosud nahrála dvojici alb. Tím posledním je The Final Cull z roku 2015. Čtvrtým do party pak budou plzeňští thrashoví řezníci Laid to Waste, kteří mají čerstvě venku své třetí studiové album Trauma. A bude to s největší pravděpodobností právě kapela Laid to Waste, kdo odstartuje tento velkolepý thrashový mejdan.

Vstupenky stále v prodeji, thrashová neděle se blíží

Vstupenky jsou k dispozici na webu pořadatelské agentury Obscure Promotion. V neděli 8. září nás tedy v pražské MeetFactory čeká pekelná thrashová jízda, která nám takto koncem prvního zářijového týdne vlije do žil pořádnou dávku energie a adrenalinu před náročným pracovním procesem.

Text: Mates Šimek, foto: Petr Dio, video: YouTube.com

Author