Heilung se vydávají na turné, jehož hlavní zastávkou bude festival Battlefield Rituals na trutnovském Bojišti

Heilung/foto: Magda Šotolová

Hudba z úsvitu věků civilizace, úspěšné dánsko-německo-norské uskupení Heilung se vydává na turné Dreki Ferdhast, jehož hlavní zastávkou bude trutnovské Bojiště, kde pod širým pozdně letním nebem proběhne v sobotu 7. září jednodenní festival Battlefield Rituals.

Heilung a jejich nekonvenční přístup k tvorbě hudby

Umocnění historie a schopnost propojit moderní společnost se základy počátků lidstva prostřednictvím hudby, to je umění, které Heilung mistrovsky ovládají. Od jejich vzniku v roce 2015 vytváří toto uskupení enigmatické rituály s jedinečným a mystickým zvukem.

Skupina, která se vyhýbá všem konvenčním žánrovým škatulkám zaujala již vydáním své první dlouhohrající desky Ofnir. Jejich nekonvenční přístup k hudbě, k jejíž tvorbě používají vše od autentických, archaických a na první pohled prostých nástrojů až po lidské kosti a hrdelní zpěv, vytváří podmanivé kompozice, které mají k primitivnosti daleko. Producent a zakládající člen Christopher Juul do hudby vkládá jemné elektronické prvky, které pozvedají hudební atmosféru a tvoří hlubší a vrstevnatější zvukovou krajinu. Skladby Heilung jsou plné kontrastů – drsných a starých, až animálních skřeků i melodických, silných a podmanivých pasáží, jimž dominuje hlas norské hudební šamanky Marii Franz.

Zeal & Ardor jako speciální hosté

Speciálním hostem bude Zeal & Ardor. Unikátní projekt, který začal tím, že švýcarsko-americký hudebník Manuel Gagneux požádal uživatele 4chanu o návrhy rozdílných hudebních stylů, které by měl zkombinovat dohromady. Odpovědí bylo smíchání black metalu se starými americkými spirituály. Původně jednorázový spontánní projekt se přerodil ve tři dlouhohrající alba, čtvrté je na cestě.

Večer doplní i další zvučná jména: Borknagar, Deloraine a Kalle

Norští Borknagar přivezou svou nenapodobitelnou hudební estetikou divoké severské přírody v progresivní směsici black a folkmetalu. Na Bojišti představí své monumentální dvanácté studiové album Fall, které navazuje na uznávanou desku True North z roku 2019.

Večer rozproudí také talentovaní čeští bardi Deloraine, osmičlenná fantasy paganfolková kapela z České republiky, jejíž živá vystoupení jsou plná pohanských tanců, tajemných rituálů a nekonečného proudu energie.

Chybět na Rituálech na Bojišti nebudou ani čeští alternativní Kalle. Večer obohatí o „písně zpod temného mechu“ ze svého třetího studiového alba, které je zatím tím nejtemnějším, co tato dvojicetvořená zpěvačkou Veronikou Zemanovou a kytaristou Davidem Zemanem — napsala. O této táborské kapele se říká, že má severskou duši.

Bohatý doprovodný program

Denní program „rituálů na Bojišti“ nebude o nic méně pestrý. Těšit se můžete například na rituální ohně, lukostřelbu, hod sekerou, recitování poezie, přednášky o zbraních nebo stolní hry. Chybět nebudou ani workshopy zaměřené na výrobu hudebních nástrojů, kožedělnictví i tetování.

Část vstupného jde na obnovu divočiny a ochranu přírody.

Předprodej vstupenek běží na stránkách pořádající agentury Obscure Promotion.

Text TZ poskytnut ag. Obscure Promotion, foto: Magda Šotolová

Author