Mongolský fenomén The Hu míří už v září opět do Prahy

The HU/foto: Honza Švanda

The Hu, exotická partička, která si před dvěma lety podmanila české publikum na společném koncertu s The Pretty Reckless v Malé sportovní hale na Výstavišti, se nyní vrací do hlavního města se svou vlastní show v rámci série Rock for People Concerts.

Rockeři z Ulánbátaru, kteří zpívají mongolsky, používají hrdelní zpěv šamanů a hrají na mongolské lidové nástroje vystoupí už 14. září v SaSaZu. Návštěvníci se mohou těšit na podivuhodnou, ale skvěle šlapající směsici heavy metalu a mongolské lidové hudby. Jejich „Hunnu rock“ vychází ze starobylé mongolské říše Hunů a pro české publikum již není žádnou novinkou. Vstupenky v prodeji v sítích GoOut a Ticketmaster.

V listopadu 2022 se The Hu stali vůbec první rockovou/metalovou kapelou, která získala prestižní ocenění UNESCO „Umělec míru“. Deluxe verze alba Rumble of Thunder vyšla v roce 2023 a zní na něm například hlasy Williama DuValla z Alice In Chains nebo Serje Tankiana ze System Of A Down. The Hu také představili originální soundtrack pro hru Star Wars Jedi od EA Games: Fallen Order. Jejich druhé album Rumble Of Thunder vyšlo v roce 2022 po vyprodaných turné po celém světě v Severní Americe, Evropě, Asii a Austrálii, včetně festivalových vystoupení na festivalech Coachella, Lollapalooza, Download Festival, Rock for People a dalších.

Jejich debutové album The Gereg z roku 2019 se objevilo na prvním místě světového žebříčku alb a žebříčku Top New Artist a zároveň získalo uznání kritiků respektovaných médií jako jsou Billboard, GQ, The Guardian, The Independent, Revolver a debutové album The Hu ocenil i samotný Sir Elton John. Kapela za desku navíc obdržela nejvyšší mongolské státní vyznamenání, Čingischánův řád, který jim udělil mongolský prezident. Deluxe verze obsahuje spolupráci s Jacoby Shaddixem (Papa Roach) a Lzzy Hale (Halestorm) a upoutala pozornost Metallicy, která je požádala o coververzi Through The Never pro své album Metallica Blacklist 2021.

The Hu, kteří vznikli v roce 2016 v mongolském Ulánbátaru, se skládají z producenta Dashka a členů Gala, Jaya, Temka a Enkushe. Moderní rocková skupina s pevnými kořeny v tradici své domoviny si vydobila jedinečnou identitu v hudebním světě. Název kapely se překládá do mongolského slova pro “lidskou bytost”. Jejich jedinečný přístup kombinuje nástroje jako Morin Khuur (horsehead fiddle), Tovshuur (mongolská kytara), Tumur Khuur (čelistní harfa) a hrdelní zpěv se současnými zvuky, čímž vytváří jedinečný zvukový profil.

Text: TZ agentury Rock for People, foto: Honza Švanda, video: YouTube.com

Author