I přes výměnu headlinera na poslední chvíli byl desátý ročník Ostravy v plamenech úspěšný

Beast in Black/foto: Pavel Dolas

Třetí srpnový den letošního roku přivedl dohromady již podesáté fanoušky tvrdé muziky do Dolní oblasti Vítkovic. Ohně v tamějších vysokých pecích sice již dávno vyhasly, avšak energie a elán, s kterými dorazili účastníci a fanoušci, opět vlila tomuto místu do žil novou krev a kvalitní muzika rozdmýchala plameny, které Vítkovicím načas vrátily ztracenou slávu a život.

Dolní oblast Vítkovic: místo s neopakovatelnou atmosférou

Dolní oblast Vítkovic je lokace opravdu špičková, nejen pro svou specifickou atmosféru, ale především pro snadnou dostupnost. Dostat se na místo festivalu nebyl nejmenší problém, a to jak pro ty, kteří dorazili MHD, tak i pro ty, kteří dali přednost vlastní dopravě. Počasí nám opravdu přálo, bylo hezky pod mrakem, takže nikdo netrpěl spalujícím horkem a déšť se nám taktéž vyhnul. Tyto faktory v kombinaci se zajímavým line-upem přitáhly řadu fanoušků všech věkových kategorií, od těch mladších až po metalové veterány.

Žánrově pestré odpoledne

Festival otevřeli krátce po první hodině odpolední gotici Blax, relativně nové uskupení původem z Itálie, o kterém jistě ještě uslyšíme. Následně italské hudebníky vystřídali místní, konkrétně ostravská kapela Adobre. Po ní jsme měli možnost zhlédnout vystoupení Forrest Jump, další tuzemské sestavy, po celé republice dobře známé. Po čtvrté hodině přišli na řadu Dark Phantom, pocházející až z dalekého Iráku, kteří nám naservírovali pořádnou dávku jejich thrash-death metalu. Skupina Blackbriar, původem z Nizozemí, následně nabídla úplně jiný zážitek – čisté ženské vokály a jemnější symfonický metal. Dále jsme si užili vystoupení mezinárodní kapely Amalgama, která udělala radost všem fanouškům heavy metalu.

Večerní program rozjeli Phil Campbell and the Bastard Sons a Beast in Black

Ve čtvrt na devět vyšli na pódium Phil Campbell and the Bastard Sons, skupina založená kytaristou Motörhead. Muzikanti předvedli skvělou show, a kromě svých vlastních písní zahráli i několik známých songů od Motörhead, při nichž si jistě mnoho fanoušků vzpomnělo na zesnulého legendárního Lemmyho Kilmistera. Před desátou hodinou nás svou energií a elánem nadchla finská kapela Beast in Black, která skvěle kombinuje power/symfonický metal s prvky připomínajícími populární hudbu 80. let. Tuhle skvělou kombinaci dokresluje zpěvák Yannis Papadopoulos, který je schopen střídat řadu různých hlasových poloh.

Stratovarius: hrdinové, kteří zachránili festival

Předposlední kapelou festivalu byli finští Stratovarius, kteří na poslední chvíli zaplnili mezeru po kapele U.D.O. Ta musela svoji účast na festivalu zrušit z důvodu zdravotní indispozice Udo Dirkschneidera, což mnoho návštěvníků festivalu, především těch starších, upřímně mrzelo. Nicméně pánové z Finska byli za Uda naprosto důstojnou náhradou a zahráli fanouškům kvalitní power metal. Celý festival pak uzavřela kanadská sestava Hyperia, jejíž drsné riffy a pronikavé, agresivní ženské vokály doznívaly v uších návštěvníků festivalu i poté, co již samotná Ostrava v plamenech skončila a Vítkovice se opět ponořily do nočního ticha.

Text: Dalibor Pavelek, foto: Pavel Dolas

Author