Mayhem v Brně oslavili čtyřicet let na blackmetalové špičce

Mayhem/foto: Petr Klepetko

V brněnském Sono Centru se v pátek 6. září 2024 odehrála významná koncertní událost, zásadní pro všechny příznivce black metalu. Svých čtyřicet let od založení zde oslavili, jak jinak než náležitě temně a důrazně, norští popularizátoři daného podžánru, kontroverzní, ale milovaně uznávaní Mayhem.

Už před začátkem koncertu se místo konání začalo plnit natěšenými lidmi. Mezi přítomnými fanoušky byla zastoupena mladší i starší generace, a samozřejmě nechyběli ani ti s blackovým make-upem na obličeji. Úderem dvacáté hodiny se za bubeníkem Hellhammerem, který obsadil své bicí, spustila projekce s výjevy z historie kapely. Tím započal první ze tří setů, do kterých byl podle tematiky písní celý koncert rozdělen. Do projekce se dostaly také dosud nepublikované záznamy z celé dosavadní kariéry Mayhem.

Po intru rozehráli výše zmíněný bubeník Hellhammer, dále jediný původní a stále hrající člen, baskytarista Necrobutcher, stávající kytaristé Teloch a Ghul a zpěvák Attila Csihar songy Malum a Bad Blood. A zatímco ostatní muzikanti byli oblečeni civilně, samotný Attila měl na sobě v začátku první části show ornát a obličej ozdobený corpse paintem, takže byl na pódiu nepřehlédnutelný. Zaznělo celkem jedenáct písní, po již zmíněných prvních dvou např. ještě Psywar, Illuminate Eliminate, My Death, View From Nihil či Symbols of Bloodswords.

V druhé polovině první části koncertu Attila vyměnil outfit, inspirován armádou se převlékl do vesty, tu doplnil baretem a tmavými brýlemi. V ruce tentokrát kromě mikrofonu držel obrácený kříž, s nímž předváděl šermířské kreace. Jako rekvizitu pro svoji show použil taktéž pletenou oprátku, s níž v akrobatických figurách pokračoval.

Po pauze k převlečení se během druhé části koncertu všichni instrumentalisté představili v lehkých, potrhaných pláštích s kápěmi, a Attila jako temně mnišský lídr, jehož rekvizitou byla pravá lidská lebka. Publikum si odneslo zážitek z písní Freezing Moon nebo De Mysteriis Dom Sathanas, stejnojmenné fošny z legendárního staršího alba z roku 1994, či Funeral Fog s bonusem vokálu zesnulého zpěváka Deada z pásky. Došlo i na moshpit v obecenstvu.

Po skončení Funeral Fog následovala znovu pauza. Jakmile skončila, nastoupili jako hosté k mikrofonu a za bicí zakládající členové Mayhem ⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zpěvák Messiah a bubeník Manheim. Odpálili společně čtyři pecky, konkrétně Deathcrush, Necrolust, Chainsaw Gutsfuck a Pure Fucking Armageddon. Ke konci poslední třetí části se na pódiu sešli oba zpěváci, Attila již odlíčený, stejně jako Messiah.

Za skvělé dvouhodinové představení fanoušci norské muzikanty odměnili ovacemi a dlouhotrvajícím potleskem, pro většinu z nich byl koncert fantastickým zážitkem. A my Mayhem přejeme, aby stejně majestátně oslavil i další dekádu.

Text a foto: Petr Klepetko

Author