Overkill v rámci turné Scorching Europe 2024 rozpoutali peklo v pražském klubu MeetFactory

Overkill/foto: Toby

Americká thrashová legenda Overkill loni vydala své dvacáté studiové album, které kapela pojmenovala Scorched. A letos koncem srpna, v rámci jeho propagace, vyrazila na evropské turné, které neminulo ani Prahu. Spolu s ní spojily síly další tři thrashové formace.

Thrashový večírek odstartovali plzeňští Laid to Waste

Prostory pražské MeetFactory se začaly po otevřením vchodů zaplňovat jen pozvolna, spousta pozdějších příchozích si totiž ještě venku užívala letních teplot. Program zahájila plzeňská thrashová čtveřice Laid to Waste, jež na pódium naběhla v křivácích i navzdory horku, které v zaplněném sále začalo brzy po začátku akce panovat. V rychlém sledu do nás kapela pálila jeden řízný song za druhým, do setu se vešla i dosud nejnovější skladba Ancient Evil. Frontman Zdenda Šmucr se zeptal příchozích, zda se těší na Overkill a odpovědí mu byl dlouhý a souhlasný aplaus. Na závěr si ještě fanoušci vykřičeli přídavek, kterým byla skladba Oldschool Nostalgia.

Catastrofy rozdováděli fanoušky jak svojí tvorbou, tak nevybíravým humorem

Pořádnou dávkou peprného humoru a svižného thrashe nás obdarovali slovenští Catastrofy. Začali peckou Zbojnícky tanec, během které zpěvák Boris Bauer řádil na pódiu a snažil se rozpohybovat fanoušky v předních řadách. Sám hojně častoval své kolegy i fanoušky různými vtipnými průpovídkami a připomněl, že kapela letos slaví devatenáct let. S obrovským prostředníčkem v ruce uvedl song Jebem vaše idoly, kapela též často gesty vybízela fanoušky k vytvoření circle pitu. V sále tedy začlo být celkem těsno, což nikomu moc nevadilo, protože takovéhle radovánky ke thrash metalu prostě patří. Catastrofy se s námi rozloučili skladbami Ančine cecky a Krik a beznádej, a také s připomínkou dlouhé cesty do Košic, která je druhý den čekala, neboť tam turné s Overkill pokračovalo.

Britští One Machine přidali do svého setu zbrusu nový singl

Britská thrashová formace One Machine se prezentovala pořádně hutným zvukem, ke kterému přispívaly sedmistrunné kytary a také baskytarista Stefano Selvatico, který to drtil trsátkem v rytmu kytar. Vedle dvojice svých starších alb nám kapela naservírovala dvojici nejnovějších skladeb The Distortion of Lies and the Overdriven Truth a New Plane of Existence, čerstvý singl, který vyšel týden před koncertem. Při skladbě Armchair Warriors jsme si dali při refrénu s kapelou odpovídačku, kdy se sálem neslo sborové „“One million lies – one million more“. One Machine se s námi nakonec rozloučili songem Screaming for the Light.

Overkill ani po čtyřiačtyřiceti letech nechybí energie, dvojice nových členů zvládla své role dokonale

A mohlo se jít do velkého finále – Overkill! Jak již bylo avizováno, dlouholetého baskytaristu D.D. Verniho z důvodu zranění ramene dočasně nahradil Christian Giesler (ex-Kreator), za bicí usedla nová akvizice Jeramie Kling. O obou těchto změnách fanoušky v průběhu koncertu informovala kapela. Po stranách bicích lemovaly vyvýšenou plošinu dvě sady po šesti bednách Marshall, a když nadešel čas, spustilo se intro v podobě kostelních zvonů a na pódium naběhl frontman Bobby Elsworth a další čtveřice hlavních aktérů. Společně ihned vypálili titulní song nové desky Scorched, následovaný letitou vypalovačkou Rotten to the Core a hitovkou Bring Me the Night. Poté kapela pozdravila fanoušky, kteří s ní často zpívali refrény, což tito veteráni ocenili. Bobby i ve svých pětašedesáti letech neustále oplýval svým typickým ječákem, ostrým jako motorová pila, a vůbec celá kapela svým nasazením a výkonem působila dojmem, jako kdyby spolu všichni hráli od začátku. V setlistu převažovala starší tvorba, nechyběly řízné a svižné pecky jako Deny the Cross, Evil Never Dies nebo Elimination. V tomto sledu se však neztratila ani novější tvorba, z níž jsme slyšeli třeba Mean, Green, Killing Machine nebo Electric Rattlesnake, které znějí stále tak syrově, agresivně a ostře jako kapelní prvotiny. Refrén skladby In Union We Stand nechala kapela několikrát zpívat fanoušky samotné, na závěr se s námi Overkill rozloučili coververzí skladby Fuck You od The Subhumans.

Text: Mates Šimek. foto: Toby

Author