Kapely Dark Gamballe a Insania zakončily letní sezónu na Špilberku

Insania/foto: Pavel Dolas

První zářijová sobota tohoto roku byla slunečná a teplá, což poskytlo mnohým hudebním fanouškům skvělou příležitost rozloučit se načas s létem a venkovními koncerty. Řada milovníků tvrdší muziky tak využila tento den k tomu, aby zhlédla vystoupení dvou známých tuzemských kapel, a to skupiny Dark Gamballe, hrající svůj specifický melodický elektro rock, a Insanie, brněnské alternativní sestavy, v letním kině na hradě Špilberku.

Tento majestátní hrad patří mezi dominanty města Brna, a tudíž se nepochybně jedná o místo, které se pro různé koncerty přímo nabízí. Cesta do kopce k hradu sice mohla připadat leckomu trochu náročná, avšak po zdárném výstupu se lidem jednak dostalo nádherného výhledu na sluncem zalité Brno, a jednak měli ihned možnost svlažit svá vyprahlá hrdla regionální jedenáctkou Kanec či jiným nápojem.

Krátce po sedmé hodině večerní, když už se slunce posledními paprsky loučilo s osazenstvem letního kina, nastoupili Dark Gamballe a svůj set otevřeli skladbou Tma. Set Dark Gamballe obsahoval především rychlé a energické písně, ale nechyběly ani pomalé, atmosférické songy, které zněly obzvlášť působivě, když byly doplňovány výhledem na nočními světly ozářené Brno a vysoké zdi Špilberku tyčící se nad letním kinem.

V publiku bylo možno najít mnoho skalních fanoušků obou kapel pyšnících se tričky svých oblíbenců, ale i slečny a dámy v pestrobarevném oblečení, které si přišly na koncert zatancovat a staly se nepřehlédnutelnou ozdobou první řady. Přítomny byly i menší děti, které jejich starostliví rodiče vybavili sluchátky, takže si drobotina mohla užít koncert a její sluch byl ochráněn.

Dark Gamballe odehráli svůj set s nesmírnou energií a zápalem, takže přiznání zpěváka Jiřího Sedláčka, který si ještě ráno myslel, že kvůli svému zdravotnímu stavu bude muset koncert zrušit, bylo pro všechny dosti překvapující. Zpěvák se ještě omlouval, že by jeho dnešní výkon mohl být lepší, ale fanoušci mu svým skandováním dali jasně najevo, že jsou s ním a s celou kapelou tento večer nadmíru spokojení. A energie kapele opravdu nechyběla – v jednu chvíli seskočil kytarista na lavičky před pódiem, aby stanul a zahrál nadšeným fanouškům tváří v tvář. Nakonec se ještě obecenstvo dočkalo dvou přídavků, než něco málo po osmé Dark Gamballe skončili.

Insania se fanouškům představila ve třičtvrtě na devět a svou první písní Hell Knows Who We Are ihned přitáhla pozornost celého letního kina. Repertoár Insanie je pozoruhodný a do určité míry vlastně i jedinečný. Najdeme v něm vtipné písně plné ironie a sarkasmu, písně rýpavé a přisprostlé, ale vždy promyšlené a skvěle stylizované. Hezkým momentem tohoto vystoupení byla dojemná píseň nazvaná Sfoukni za mě svíci, kterou kapela věnovala svému kamarádovi k padesátým narozeninám. Dále zazněly starší songy z 90. let, ale i novější tvorba. Stálé fanoušky Insanie pak určitě potěšila skutečnost, že kapela udělala změnu a pro tento koncert otočila svůj setlist.

Krátce před desátou hodinou se Insania slovy zpěváka Petra Pálenského „žijte blaze“ rozloučila a letní kino na Špilberku se ponořilo do nočního ticha, i když spousta lidí ještě na chvíli na místě zůstala, aby si promluvila o svých zážitcích a dojmech z obou vystoupení.

Text: Dalibor Pavelek, foto: Pavel Dolas

Author