Viceguvernér Oklahomy pokřtil film kapele Doga, s dokumentem vyrazí rockeři také na turné

Doga/foto: David Havlena

Vrcholem sobotního programu European Route 66 festivalu, který se konal na přelomu srpna a září v Praze v rámci All American Festu, byla premiéra a křest dokumentárního filmu Route 66 & Rock’n’roll. Za snímkem stojí tuzemská rocková čtveřice Doga, která nevšední podívanou natočila na Route 66 loni v říjnu. Na premiéru dorazili zástupci amerických ale i evropských asociací Route 66 a to včetně viceguvernéra Oklahomy Matta Pinnella, který osobně film pokřtil.

Dokument pokřtil viceguvernér Oklahomy

Promítací sál byl zaplněný do posledního místa. Někteří návštěvníci dokonce posedávali na zemi. Film slibující nevšední podívanou na Route 66 přilákal jak fanoušky neslavnější americké silnice, tak i oddané fanoušky kapely Doga. V roli hlavního hosta byl viceguvernér Oklahomy Matt Pinnell. Ten se stal kmotrem zhruba hodinového dokumentu a film pokřtil stylově americkou whiskey z Tennessee.

„Bylo to skvělé. Jako první náměstek ministryně cestovního ruchu si nesmírně cením, že se kapela Doga takto zasadila o propagaci Route 66. Oklahomou prochází nejvíce mil Route 66 a my se s maximálním úsilím snažíme udržet ducha této jedinečné silnice v celé její kráse. Rádi bychom, aby turistům nabídla Route 66 v Oklahomě co možná nejvíce zážitků. A to se povedlo i kapele Doga, která ukazuje nejen krásy a styl Route 66, ale také ji ukazuje jako místo, na kterém si užijete spoustu zábavy. A to je skvělé! Takto Route 66 zatím ještě nikdo nezachytil,“ svěřil se po premiéře Matt Pinnell. Ten v zaplněném sále mimo jiné pronesl, že už je předběžně domluveno, že Doga zahraje v Oklahomě v rámci stého výročí Route 66 v roce 2026.

„V podstatě myšlenka, že zahrajeme v Americe v rámci stoletého výročí Route 66, padla už loni. S kapelou jsme se shodli, že bychom u té příležitosti chtěli zahrát jeden velký plnohodnotný koncert a pak si oslavy a Route 66 užili víc na pohodu. Poslední výprava byla hodně náročná a hektická, takže bychom teď chtěli víc prostoru, abychom nasáli atmosféru oslav. Musíme teď vykomunikovat podrobnosti a příští rok nás zřejmě čekají velké přípravy,“ dodává kapelník Dogy Izzi.

Route 66 z jiné perspektivy

Obdobný dojem jako na viceguvernéra Pinnella zanechal film také na předsedu Oklahomské asociace Route 66 Rhyse Martina. „Je to zachycení Route 66 z úplně jiné perspektivy, než co známe. Rádi bychom film co nejdříve ukázali také v Americe, protože se domnívám, že u řady vlivných lidí může vyvolat nadšení,“ svěřil se Martin.

„Premiéra filmu se ukázala jako jeden z vrcholů European Route 66 festivalu. V danou chvíli byl nárůst návštěvnosti dramatický a všichni sledovali se zaujetím film až do konce závěrečných titulků. Věřím, že s četností promítání poroste úměrně i zájem o cestování po Route 66,“ dodává prezident České asociace Route 66 Zdeněk Jurásek.

Dokument bude promítán i v rámci nadcházejících koncertů

Už teď v listopadu vyrazí Doga na stejnojmenné Route 66 & Rock’n’roll unplugged tour. To bude čítat celkem třináct zastávek a na každé z nich se bude nejprve promítat film a následně odehraje kapela obdobný set, jako v dokumentu. „Dlouho jsme zvažovali, zda film nedáme v rozšířené verzi do kin. Nicméně návštěvnost kin je v poslední době hodně tristní, propadly a nadále propadají i velké hollywoodské trháky a shodli jsme se, že raději půjdeme cestou vlastních projekcí. Navíc to bude mít úplně jinou atmosféru. Kapela bude vždy přítomna, bude tam daleko větší interakce s fanoušky/diváky,“ doplňuje režisér filmu David Havlena.

Vstupenky na koncerty nadcházejícího turné zakoupíte v síti Ticketstream.

Zastávky Route 66 & Rock’n’roll unplugged tour 2024

  • Čtvrtek 7. listopadu, Olomouc, Bounty Rock Café
  • Pátek 8. listopadu, Plzeň, Bílej Medvěd
  • Pátek 15. listopadu , Tábor, Univerzita Tábor
  • Sobota 16. listopadu, Lužec nad Vltavou, Kulturní a společenské středisko
  • Čtvrtek 21. listopadu, Turnov, Turnovská pivnice na Lukách
  • Pátek 22. listopadu, Šanov u Rakovníka, Hostinec u Doutníka
  • Sobota 23. listopadu, Pomezí u Poličky, KD Pomezí
  • Pátek 29. listopadu, Pozlovice u Luhačovic, Valašský hotel Ogar
  • Sobota 30. listopadu, Nýdek, Nýdečanka (Společenský sál)
  • Pátek 6. prosince, Hradec Králové, Hudební Club Lucie
  • Sobota 7. prosince, Kladno, Black Road Cafe
  • Pátek 13. prosince,Chrudim, Restaurace Kateřina

Text: TZ kapely Doga, fotografie: poskytnuty managementem, autor titulky David Havlena

Author