Visions of Atlantis, Illumishade a Seraina Telli mají za sebou dva české koncerty

Visions of Atlantis, Clémentine Delauney/foto: Toby

Rakouská symphonic metalová formace Visions of Atlantis rozjela turné k nové desce Pirates II – Armada. Spolu s kapelami Illumishade a Seraina Telli odehrála dva koncerty, a to v sobotu 21. září 2024 ve Zlíně a následující den v Praze. My jsme se vypravili na pražskou štaci.

Seraina Telli se vydala cestou klasického rock ’n’ rollu, šlo o její českou premiéru

S úderem osmé hodiny přišla na pódium do modré a zelené oděná zpěvačka a kytaristka Seraina Telli následovaná další kytaristkou a bubeníkem. A společně hned rozjeli pohodovou a zároveň ráznou rock ’n’ rollovou jízdu titulní skladbou z nové desky Addicted to Color, obě dámy rozhodně nešetřily pohybem. Seraina později prohlásila, že tohle jsou její první české koncerty a ráda by se k nám zase co nejdříve vrátila, vyžádala si také aplaus pro obě další kapely. Při skladbě Modern Warrior, která byla poslední z jejího půlhodinového setu, si dala s fanoušky odpovídačku při refrénu a pozvala je na setkání do předsálí.

Illumishade nám přehráli značnou část svého nového alba Another Side of You

Během přestavby pódia pro Illumishade, kteří také jako Seraina Telli pochází ze Švýcarska, stálo na pódiu kolem bicích pět kulatých lamp, které vylepšovaly světelnou show během koncertu. Po doznění intra Enter the Void kapela odstartovala svůj koncert stejně jako v červnu v Plzni skladbou Elegy z letošní desky Another Side of You, které věnovala celou první polovinu koncertu. Na zpěvačce Fabienne Erni, kterou často doplňovala klávesistka Mirjam Skal, byly během zpěvu znát silné emoce, které do svého vysokého a mohutného vokálu vkládá. Mnohé songy byly pomalejšího rázu, nechyběly však i rychlejší kousky jako třeba Tales of Time. Illumishade se s námi rozloučili songem World´s End a proměna pódia v pirátskou loď tak mohla začít…

Pirátská výprava Visions of Atlantis bavila hudbou, humorem i emocemi, příští rok se k nám piráti opět vrátí

Pódium pro Visions of Atlantis připomínalo opravdovou pirátskou plachetnici – v přední části pódia se tyčily dva oprátkou ověšené mikrofonové stojany s lebkami, před bicími stály dřevěné schody obehnané dřevěným zábradlím, za nimi pak záď lodi s okny a po stranách stage lemovalo dřevěné zábradlí a několik sudů. Kapela to odstartovala triem skladeb z letošní nové desky Pirates II – Armada, po druhé skladbě nás zpěvačka Clémentine Delauney přivítala na palubě. V rámci turné měl živou premiéru song Where the Sky and Ocean Blend, ke zformování legií jsme byli vyzvání krátce poté při skladbě Legion of the Seas, kdy nad fanoušky frontman Michele Guaitoli mával obří pirátskou vlajkou. Neodpustil si lehce provokativní dotaz, kdo z přítomných jde hned další den do práce a vyzval nás ke skupinovému tanci při skladbě Tonight I´m Alive. Stejně jako v obou předchozích případech si i Visions of Atlantis vyžádali aplaus pro dvojici předchozích aktérů. Clémentine měla později krátký projev o tom, že každý z nás si už někdy prošel samotou a těžkými chvílemi a vyzvala nás, abychom nikdy nezapomínali na ty, kdo nám jakkoliv pomohli. A tak jako snad na všech letních festivalech, i na tomto koncertě přišel čas na skupinové veslování, a to při skladbě Pirates Will Return. Abychom toho pohybu neměli takhle při neděli málo, všichni jsme si společně zaskákali hned nato při skladbě Melancholy Angel. Před závěrečným songem Armada si Michele pozval na pódium jednu svoji malou fanynku z přední řady, která si tak odnesla krásný zážitek. Clémentine si s fanoušky dala několikrát odpovídačku frází „Hail Jolly Roger“ a „Armada“ a při svém loučení nám kapela přislíbila brzký návrat… A my už teď můžeme prozradit, že se s rakouskými piráty potkáme za rok na festivalu Rock Castle v Moravském Krumlově!

Text: Mates Šimek, foto: Toby

Author