Festival Back to the Symbolic přitáhl trojici švédských deathmetalových legend

Fleshless/foto: Petr Šváb

Jedním z posledních letních festivalů byl letos opět Back to the Symbolic ve Třech Dvorech u Kolína. Line-up nabídl trojici švédských legend a také řadu dalších, poněkud méně známých formací.

Program zahájilo duo Hadem pro mého munga, Gluttony vypověděli sérii hororových příběhů

Oproti některým předchozím ročníkům letos počasí opravdu přálo, a tak se festival ke štěstí všech obešel bez technických potíží způsobených nešvary přírody. Několik stovek příchozích mělo k dispozici výběr ze čtyř druhů piva a pestrou nabídku jídel, která byla pravidelně obměňována. Ve čtyři hodiny odpoledne zahájilo páteční program duo Hadem pro mého munga, které jen s využitím baskytary a bicích zahrálo sérii instrumentálně technicky náročných skladeb. Už při jeho poslední návštěvě zde se na něj, jakožto první kapelu dne, přišlo podívat mnoho návštěvníků, stejně tomu bylo i tentokrát. To brněnští Space Hamster se svým úderným deathcorem snažili vyhecovat fanoušky před pódiem k pohybu, jeden z kytaristů se mezi nimi i prošel. Když do nás poté rakouská pětice Vermocracy valila hutný a melodický death metal vybraný zejména z jejich poslední desky Age of Dysphoria, dav metalistů před pódiem už začínal pořádně houstnout. Prvním z tria velkých švédských jmen letošního line-upu byli švédští deathmetalisté Gluttony. Corpsepaintem vystajlovaná čtveřice těchto mistrů smrtícího kovu rozjela své kázání plné hororových příběhů a krvelačných zombies. Skladbu Raise the Dead kapela věnovala svým krajanům Gates of Ishtar, jejichž čas na festivalu měl teprve nadejít. Gluttony se s námi rozloučili songem The Casket Master.

Fleshless načínají svoji čtvrtou dekádu, švédští In Pain přijeli do Čech poprvé

Další na řadě byli zde dobře známí deathmetaloví veteráni Fleshless. Pánové se s tím nemazali a jeli jednu sypačku za druhou jako dobře promazaný stroj. Frontman Vladimír Prokoš připomněl, že letos už to s kapelou táhnou jednatřicet let a všem přítomným věnoval song The Final Cut. Na řadu poté přišla melodic deathmetalová pětice Symbtomy, jejíž součástí jsou také někteří z pořadatelů festivalu. Začátek jejího setu se sice mírně zpozdil, brzy se však mohlo jít na věc a kapela nám přehrála set složený z dvojice svých demo nahrávek. Poslední kapelou pátečního programu byla druhá ze zvučných švédských akvizic – deathová legenda In Pain, která na Symbolic přijela odehrát svůj první koncert pro české publikum. Oldschoolový death metal, opěvující smrt a líčící rozličné hrůzostrašné příběhy, v podání zkušené pětičlenné formace vyprovodil fanoušky do zdaleka nekončící noci. Frontman Michael Andersson také poděkoval za početnou účast, pořadatelům a fanouškům věnoval song Decapitated by Lightning.

Mezeru v programu zaplnila blackmetalová formace Sukkhu, kapela Klan vzdala hold legendárním Sodom

Sobotní poledne provázely už od brzkých hodin vysoké teploty, mnoho příchozích tak s chutí využívalo přilehlé přírodní koupaliště, ze kterého sledovali dění na pódiu. Kapela Landscape of Shadows bohužel nemohla dorazit. Náhrada se však našla obratem, byla jí blackmetalová skvadra Sukkhu z Prahy, v jejíž sestavě je i tympánista Jan „Silenthell“ Přibyl (ex- Master’s Hammer). Program tedy začal pořádně zostra, když tahle pekelná pětice spustila své démonické kázání. Na řadě dále byla mnohočlenná deathcorová formace All Blessed Kills, jež svou údernou tvorbou vyšperkovanou melodickými vyhrávkami a samply rozhýbala první „kotelníky“ před pódiem. Následovala pardubická deathmetalová stálice Klan, která vedle smrtícího kovu ze své dílny přidala také coververzi skladby Agent Orange (Sodom). A co by to bylo za festival bez pořádné grindové tancovačky? Trn z paty nám v tomhle případě vytrhla kapela Praselizer se svým setem plným skladeb s opravdu peprnými názvy. Zpátky na vlnu brutálního death metalu nás navedli zkušení Cuttered Flesh. V sestavě posílené o loňské akvizice na postech basáka a bubeníka nám přehráli i několik nových fláků z letošní desky Love at First Bite.

Žánrovým zpestřením byli gotičtí Gloom, po čtyřech letech jsme přivítali deathmetalové nestory Tortharry

S plzeňskou blackmetalovou formací Panychida, která má v oblibě fantasy tematiku a téměř přesně před rokem přivítala nového frontmana, jsme oslavili dvacet let její existence. Velmi energický a hudebně pestrý set následně odehráli Elysium, kombinující death metal s prvky metalcoru. V jejich skladbách se střídaly rychlé, řízné vypalovačky s melodickými vyhrávkami, což je také jeden z pilířů oblíbenosti této čtyřčlenné formace.

Následovalo žánrové „vybočení z řady“, které bylo po dlouhé sérii extrémního metalu osvěžující a do koncepce festivalu krásně zapadalo. Postarali se o něj slovenští Gloom a jejich gothic-rockový set. Jejich tvorba opěvující lásku a příjemné vzpomínky na staré dobré časy, vybraná především z dosud poslední desky Awaken, přímo vybízela k poklidnému rozjímání s pivem v ruce. Zpátky nohama na zem nás ukotvila deathmetalová legenda Tortharry, která se na Symbolic vrátila po čtyřech letech. Bez dlouhých proslovů tito veteráni sázeli jednu vypalovačku za druhou, dostalo se i na několik songů z letošní desky Paměť kamenů. Fanoušci brzy po začátku koncertu rozpoutali před pódiem circle pit, k tomu tento deathmetalový kolos zkrátka vybízel. Na pódiu je poté vystřídali němečtí deathmetalisté Morbitory. Tito téměř o generaci mladší borci vystřihli oldschoolový deathmetalový set se severským nádechem, který postavili především na svém prvním EP Into the Morbitory.

Mercyless nalákali fanoušky na nové album, Gates of Ishtar poprvé vyrazili za hranice, závěr opět v režii kapely  Hell’s Band

Hned vzápětí nás čekala „služebně nejstarší“ kapela celého line-upu, a sice francouzská thrash-deathová mašina Mercyless, která se do Česka vrátila po sedmi letech. Její satanismem načichlá tvorba vytvářela tu pravou pekelnou atmosféru, ke které pomohli i fanoušci v předních řadách, kteří rozjeli pořádný kotel.

Frontman Max Otero připomněl brzké vydání nového alba Those Who Reign Below a několik nových fláků s kapelou rovnou i přehrál. Festival spěl do svého finále. Na pódium přišla hlavní hvězda, švédská melodic deathmetalová legenda Gates of Ishtar, která za svoji dvaatřicet let dlouhou kariéru poprvé vyrazila do zahraničí. A tuto svoji „premiéru“ si kapela také náležitě užívala, pro fanoušky si připravila set nakombinovaný z kompletní trojice svých alb vydaných ještě v minulém miléniu. Severský death metal proložený zdvojenými kytarovými vyhrávkami byl tím posledním pomyslným dílkem skládačky dokonalé atmosféry. A jak už je zde na Symbolic tradicí, festival zakončila revivalová kapela  Hell’s Band, jež měla opět v repertoáru výběr známých metalových hitovek, například Trooper, Can I Play with Madness nebo Fear of the Dark od Iron Maiden nebo Hell’s Bells od AC/DC. V mezipauze jsme si také vyslechli krátký projev pořadatele Dejvyho, který poděkoval fanouškům za podporu a kapelám za předvedené výkony. A to bylo vše, další parádní ročník festivalu Back to the Symbolic byl za námi.

Text: Mates Šimek, foto: Petr Šváb

Author