Arch Enemy, In Flames a Soilwork: trojnásobná severská síla míří do Prahy

Arch Enemy, Alissa White-Gluz/foto: Honza Švanda
Co znamená, když se řekne, že švédský metal vyjíždí na turné? Přece šňůra Arch Enemy, In Flames a Soilwork nazvaná Rise from the North. Jejich pražskou zastávkou bude Sportovní hala Fortuna a při pohledu na soupisku zúčastněných kapel můžeme očekávat, že na pódiu bude opravdu pěkně horko.

Muzika, která nedělá kompromisy

Turné Rise from the North zasáhne Prahu v pátek 25. října. Jedná se o společné turné etablovaných jmen Arch Enemy a In Flames, na kterém budou speciálními hosty neméně etablovaní Soilwork. Do Sportovní haly Fortuna tak zamíří příznivci severské muziky, která nedělá kompromisy. Koncertní večer pořádá agentura Pragokoncert.

Arch Enemy: zloději snů s novým kytaristou

Arch Enemy známe již dlouho jako významné hráče na poli melodického death metalu. Kapelu založil v roce 1996 kytarista Michael Amott, vystřídala se v ní řádka muzikantů, za všechny bývalé členy jmenujme například charismatickeho blonďáka s kytarou v ruce Jeffa Loomise. Daleko víc se ale mezi fanoušky řešil post za mikrofonem: méně se ví, že kapela měla původně zpěváka (Johan Liiva), až později vešla jednoznačně ve známost jako parta s výraznou frontmankou. Dávno ovšem je tomu, kdy Angelu Gossow vystřídala modrovlasá Kanaďanka Alissa White-Gluz. Zpěvačka a bojovnice za práva zvířat na pódiu uplatňuje svůj growlující vokál a  udivuje svou energičností. Pro mladší a nové fanoušky se dokonce stala jakýmsi symbolem kapely. Arch Enemy nedávno vydali nový singl a klip Dream Stealer, a můžeme jen doufat, že ho v Praze na nás také otestují naživo. Novou personální posilou, kterou v Česku uvidíme poprvé, bude kytarista Joey Concepcion, jenž převzal post jmenovaného Jeffa Loomise.

Soilwork: tvrdost i melodičnost

Soilwork vznikli ještě o rok dříve, v roce 1995, a postupně se vyvíjeli od melodickeho death metalu k více thrashovým vlivům. Jak vyprávěli v roce 2007 v rozhovoru pro server Metalkings, jejich úspěchu měl v začátcích prsty také zmíněný Michael Amott, který vlastnil v Helsinkách obchod s nahrávkami. Právě jemu při náhodném setkání dali své demo, což vedlo až k podpisu první smlouvy s nahrávací společností. Soilwork jsou v současnosti velmi uznávanou kapelou, jež staví na vynikajících instrumentálních výkonech, tvrdosti i melodičnosti. Vystupovali na legendárním festivalu Wacken Open Air, sdíleli pódium s takovými veličinami jako Anthrax či Children of Bodom. Ve své nejnovější éře vydali dobře přijatá alba Verkligheten a Övergivenheten.

In Flames: ovlivnili svou generaci i ty další 

In Flames vznikli již v roce 1990 a stali se jednou z prvních kapel, které hrály melodický death metal. Během své existence taktéž prošli vývojem, který znamenal odklon od tohoto stylu spíše k alternativnímu metalu. Dá se říci, že právě tento vývoj jim později zajistil ještě větší pozornost příznivců tvrdé muziky. Svou tvorbou ovlivnili nejen své metalové současníky a další generaci muzikantů, ale také styl metalcore, z nějž naopak rovněž mohli během let něco načerpat. In Flames jsou považováni za originální zjev na poli metalu obecně, a nelze než dát za pravdu. Jejich tvorba umí řezat i klidněji plynout, je zajímavá a někdy možná trochu neobvyklá. Ti, kdo je slyšeli naživo, půjdou velmi rádi znovu, a ti, kdo ještě ne, jsou na ně live přinejmenším zvědaví – tím spíše, že In Flames jen před rokem vydali nové řadové album Foregone. Přejeme tedy příjemný hudební zážitek všem, kdo se rozhodnou tento koncert navštívit. Vstupenky jsou v předprodeji přes web Ticketportal.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Honza Švanda, video: YouTube.com

Author