Against Cancer Memory of Pavel Čech V: akci na poslední chvíli zachránili náhradníci

Koncert a fans/Ilustrační foto: Toby

Pořadatelé dobročinné metalové akce Against Cancer Memory of Pavel Čech V, která se konala za podpory města Jaroměře ve zdejším Nároďáku, byli nuceni na poslední chvíli řešit změny v programu. S tímto problémem si však dokázali skvěle poradit a celá akce se vydařila.

Úvod patřil kapele Tredis Harm Any, Scabbard hráli zejména novější tvorbu

Ze zdravotních důvodů se omluvili brněnští blackmetalisté Asgard, silné povodně pak způsobily potíže kapele Discordant z Krnova, v jejíž domovině byla situace kritická. A tak vypomohli zde dobře známí Tredis Harm Any a královédvorští Scorched Earth. Akci zahájila právě první jmenovaná deathmetalová čtveřice Tredis Harm Any, jenž hrála především tvorbu ze své debutové desky Only Memory, Wind and Clouds a též i novější vály z připravované desky. Tedy velmi rázný úvod, který nezastavila ani prasklá struna na baskytaře nejnovější akvizice v kapele. Do akce šli potom deathoví veteráni Scabbard, kteří svůj set postavili především na posledních dvou albech V říši zla a Lidské loutky, které oproti předchozím otextovali v češtině. Kapela tedy vyslala solidní salvu valivého death metalu a před pódiem to začalo mezi fanoušky solidně vřít.

Při koncertu Fatality jsme vzpomněli na zesnulého rockera, kterému je akce věnovaná

O level výš náladu posunula další deathmetalová skvadra Fatality. Krátce po začátku koncertu naběhl její frontman mezi diváky, aby je popohnal k pódiu, tam poté několik headbangujících fanoušků vytvořilo pěknou řadu „vrtulí“. Během koncertu Fatality měl pořadatel Ctibor Podmanický krátký projev o účelu a vzniku této akce. Vzpomněli jsme při tom na zesnulého rockera Pavla Čecha, který nás opustil po dlouhém boji s rakovinou a na jehož počest tato akce vznikla. Výtěžek z ní poputuje na výzkum onkologických onemocnění v královéhradecké Fakultní nemocnici. Po tomto deathmetalovém triu přišla vhod žánrová změna, kterou přinesla polská blackmetalová pětice Jarun, která jako jedna z mála nepoužívá corpsepaint. Kapela rozjela set naplněný progresivními a tajemnými skladbami, délky některých z nich přesahovaly až sedm minut. Hojně byly zastoupeny songy z poslední desky Rok spokojnego słońca, ve kterých se oba kytaristé blýskli zdánlivě nekonečnými sóly.

Cuttered Flesh přijeli s novou deskou, vše zakončila mladá krev Scorched Earth 

Následně přišel čas pro headlinera této akce, kterým byli karlovarští deathmetaloví borci Cuttered Flesh. Podobně jako Fatality, i Cutterred Flash se snažili nahnat co nejvíc fanoušků dopředu, což se jim povedlo, neboť pod pódiem během jejich setu vřel solidní kotel. Kapela svůj set postavila především na letošní desce Love At First Bite. A celou tuhle akci zakončila mladá deathmetalová kometa Scorched Earth, která nahradila nedorazivší Discordant. Tito mladí královédvorští muzikanti jsou aktivní teprve třetím rokem, při svém koncertu si ovšem počínali jako zkušení mazáci a přehráli nám téměř celé své první album The Final Crusade. Na rozloučenou nám pak Scorched Earth zahráli coververzi pecky Territory od Sepultury.

Text: Mates Šimek, ilustrační foto: Toby

Author