Sonata Arctica letos podruhé u nás, tentokrát zahrála ve Zlíně

Sonata Arctica/foto: Ota Hofr

Finská powermetalová stálice Sonata Arctica navštívila v rámci turné k nové desce Clear Cold Beyond zlínské Masters of Rock Café. Sekundovali jí Serious Black a Firewind.

Serious Black hráli především novinky s čerstvě vydaného alba Akhenaton

Večer zahájila stále známější a vyhledávanější mezinárodní pětice Serious Black. Hned na úvod vypálila titulní skladbu nové desky Akhenaton, kterou od svého posledního koncertu u nás stihla dokončit. Poté následoval starší song Mr. Nightmist, což je pseudonym bývalého frontmana Urbana Breeda. Série zpěvných a chytlavých skladeb zahrnovala i hitovku Serious Black Magic, během jejíhož refrénu si frontman Nikola Mijic mnohokrát dal s fanoušky odpovídačku. Při skladbě Senso Della Vita se ke kapele ve zpěvu přidala pohledná Maria Nesh, která měla na starosti kapelní merchandise, Serious Black se s námi poté rozloučili hitovkou High and Low.

Firewind též bavili především novou tvorbou, na závěr si schovali coververzi celosvětově známého songu

Řečtí Firewind se rovněž uvedli novinkou, a to řízným a rychlým songem Fallen Angel z letošní desky Stand United. Hvězdný kytarista Gus G. se blýskl parádními sóly, ve zpěvu často doplňoval frontmana Herbieho Langhanse. Během skladby Destination Forever Herbie poprosil fanoušky o hlasovou podporu během kytarové mezihry, což v sále znělo parádně. Gus dostal v mezičase prostor pro své sólo, během kterého si přes hmatník kytary přehodil ručník, ale i tak se z jeho nástroje valily krásně čisté tóny. Po odeznění hlasitého souhlasného aplausu, kterým fanoušci reagovali na Gusův dotaz, zda v sobě mají ještě nějaký oheň, kapela spustila song Rising Fire. Firewind zakončili koncert vtipnou coververzí skladby Maniac od Michaela Sembella a poté, stejně jako Serious Black, pozvali fanoušky na setkání v předsálí.

Vedle největších hitovek potěšila Sonata Arctica metalovými baladami

Hned poté, co se v doznívajících tónech tajemného intra Sonata Arctica zformovala na pódiu, odstartovala svoji show dvojicí nových skladeb z letošní desky Clear Cold Beyond. Frontman Tony Kakko poté za společného zpěvu fanoušků začal krásnou baladu I Have A Right, kterou následovala dosud nejrychlejší skladba kapely s názvem California. Při další baladě Tallulah, před kterou se kapela s fanoušky vyfotila, mu mnozí pomohli se zpěvem, což vytvořilo krásnou zvukovou kulisu. V poklidné atmosféře koncert probíhal i nadále, neboť první polovinu skladby Replica celá kapela odehrála vsedě. Prostor ke zpěvu fanoušci dostali na začátku hitovky Fullmoon, kde je kapela nechala samotné odzpívat první dvě sloky. Celý sál poté na chvíli potemněl, Sonata Arctica však ještě přidala dvojici starších známých skladeb – Flag In the Ground a závěrečnou Don’t Say A Word. Před druhou zmíněnou Tony v krátkém projevu děkoval fanouškům, že si kupují vstupenky na koncerty svých oblíbených kapel a podporují tím živou hudbu, která díky nim nikdy nezemře. Zmínil též s uznáním, že bez zájmu fanoušků by se žádné takové hezké akce nekonaly. A to byla tečka za tímto povedeným powermetalovým večírkem.

Text: Mates Šimek, foto: Ota Hofr

Author