Ledová královna severu, finská zpěvačka Tarja Turunen ve Znojmě a dalších třech moravských městech

Bývalá zpěvačka finských Nightwish Tarja Turunen, která se v roce 2005 vydala na sólovou dráhu, se po roce opět vrací do Česka. Její vánoční koncerty za doprovodu Moravské filharmonie Olomouc budeme moci užít hned čtyřikrát. 11. prosince v Olomouci (Výstaviště Flora), 12. prosince ve Zlíně (Kongresové centrum), 13. prosince ve Znojmě (Sportovní hala) a 14. prosince v Ostrave (Aula Gong). Ti, kteří byli při tom minulý rok, kdy zde Tarja rovněž vystoupila čtyřikrát za sebou, jistě potvrdí, že to byl krásný a příjemný zážitek.

 

Tarja ústřední postavou Nightwish

Tarja je pro svůj mohutný operní hlas s rozsahem celých tří oktáv často přezdívána „ledovou královnou severu“. Zpěv studovala na Umělecké univerzitě v Helsinkách a Hudební univerzitě v německém Karlsruhe. V roce 1996 spolu s kytaristou Emppu Vuorinenem a klávesistou Tuomasem Holopainenem založila finskou symphonic metalovou kapelu Nightwish. Ta se v současné době řadí mezi nejúspěšnější světové kapely. Tarja nahrála s Nightwish 5 úspěšných alb a to „Angels Fall First“ (1997), „Oceanborn“ (1998), „Wishmaster“ (2000), „Century Child“ (2002) a „Once“ 2004. Překvapivě ale byla okamžitě po koncertě s názvem „End of an Era“ 21. října 2005 z kapely vyhozena z osobních důvodů.

Tarja má na kontě již čtyři alba

Se svou kapelou od té doby Tarja vydala 4 alba, z nichž to prozatím poslední je „The Shadow Self„. Vyšlo v roce 2016 a řadu songů z něj jsme mohli slyšet například na čtveřici koncertů před rokem, na Masters of Rock 2016 nebo Metalfestu 2017.

Pokud si chcete zpříjemnit čekání na blížící se svátky krásným koncertem kapely v čele se zpěvačkou, z jejíhož operního hlasu až příjemně mrazí, příležitost je tu právě teď. Její čtyři vánoční koncerty pod názvem „For a Dark Christmas“ se blíží.

Vstupenky na uvedené akce se počítají už jen v několika kusech, proto se nevyplatí vyčkávat.

Text: Mates Šimek

Foto: Honza Švanda

 

Author

Napsat komentář