Sonata Arctica pojede na turné k desce Talviyö, láká nás klipem Cold

Sonata Arctica

Sonata Arctica po svém jarním „akustickém dobrodružství“ zase zapojila proud – a výsledkem je nové album Talviyö, které bude kapela prezentovat živě na různých místech USA i Evropy (nám je nejblíže Vídeň a Zvolen). Talviyö znamená v jejich rodné finštině něco jako „zimní noci“, a tak i první singl má příznačný nàzev Cold. Kapela už k němu stihla zveřejnit i videoklip.

Na pomezí žánrů

Sonata Arctica se vždy pohybovala na pomezí metalu a jiných, měkčích žánrů. Když o sobě dala poprvé výrazně vědět v roce 1999 deskou Ecliptica, kdekdo musel žasnout, jak už takhle mladí kluci umějí „vařit“ na svoje kytary – členům bylo kolem dvaceti let a kytary v jejich tehdejší rychlé, energií napumpované muzice hrály opravdu prim.
Za téch dvacet let trochu zestárli, frontman Tony Kakko má své červené vlasy trochu prošedivělé (ostatně jako my všichni, kdo tuhle kapelu posloucháme již léta) – a trochu ubrali na tvrdosti. Tento trend pozorujeme u nich již déle, předchozí deska The Ninth Hour byla také již v jiném stylu než jejich dnes již kultovní albový debut. Sonata Arctica je nadále synonymem finské melodické muziky, ale metalu už do svého kouzelného kotlíku na míchání songů přisypává méně.

A že trochu „zpopovatěli“? No a co

Nicméně pokud vezmeme jako fakt, že ve čtyřiceti má člověk jiné vnímání světa i muziky a že další Ecliptica už natočena nebude, pak se vám nová skladba bude líbit. Sonata Arctica totiž neztratila smysl pro melodii a Tonymu to stále zpívá (zejména když ve vyšších pasážích trochu zachraptí, slyšíme stále toho kluka, který před osmnácti lety zpíval Last Drop Falls z desky Silence). A že trochu „zpopovatěli“? No a co.

 

„Zády ke zdi“ – a ke spoluhráčům

Novou písní se od začátku do konce vine tajemná předtucha něčeho negativního, i když muzika to není vůbec temná. Z pojmů v textu jako chlad nás však napadá, co je asi v básnických obratech zašifrováno – konec jednoho vztahu. Tony Kakko sedí již od začátku klipu v křesle, v souladu s textem („with my back against the wall“) zády ke svým spoluhráčům, což rovnou dává tušit něco neobvyklého. Povšimnout si můžeme také delších vlasů bubeníka Tommyho Portima, opět dorostlých, čímž nyní i vizuálně odpovídá narážce, kterou na něj na koncertech s oblibou dělá Tony při písni Tallulah – v té odloudil vypravěči jeho dívku „dlouhovlasý bubeník z kapely„.

Začínají chladné noci a Sonata Arctica se vydává na turné

Sonata Arctica se na podzim vydává na turné k nové desce. Název evokující chladné noci bude tou dobou již aktuální – evropská část turné se uskuteční během listopadu a prosince. Tony Kakko sice sliboval na jaře v Praze, že se zase brzy uvidíme, ale zatím to vypadá, že budeme muset trochu popojet: aspoň 21. 11. do Zvolena či 26. 11. do Vídně. Kdo se ale vydá k našim jižním či východním sousedům, jistě nebude litovat. Informace o evropské části turné najdete na oficiálním webu kapely.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Facebookový profil kapely

Napsat komentář