Legendární Omega zaplnila hokejové stadióny v Třinci a Pardubicích

Omega, János Kóbor

Podzim je koncerty nadupaný k prasknutí, a jinak tomu nebylo ani v pátek a v sobotu. To k nám zavítala legenda maďarské rockové scény Omega. Jako předkapelu si přizvali českou metalovou legendu, kapelu Citron.

Dva koncerty ve dvou dnech

V pátek 18. 10. jste měli možnost navštívit koncert Omegy ve Werk Areně v Třinci a o den později, tedy v sobotu 19. 10., v Tipsport areně v Pardubicích. Otevření haly bylo v obou dnech ve stejný čas, tedy v 19:00. Hodinové čekání jste si mohli zpříjemnit u baru nebo zamířit ke stánku s merchem. K velkému překvapení však maďarští matadoři na své fanoušky moc nemysleli a nepřivezli si žádná CD ani trička.

Citron vzpomínal i vybíral ze současnosti

Úderem osmé večerní odstartoval Citron svůj hodinový koncert, kdy nechyběly skladby jako Hodina dvanáctá, V řetězech spoutaní, Zahradní slavnost, Vzpomínky, kdy zpěvák Láďa Křížek zavzpomínal na bývalé členy Citronu, nebo letní hitovka Máme ruce nad hlavou. Samozřejmě nemohla chybět ani zpěvačka Tanja, která si střihla duety Schoulená či Kráska a Radegast, ale i třeba novinku Stín ze stejnojmenného EP nebo klasiku Nad hlavou létá rock’n’roll.

Fanoušci s jistotou zpívali maďarsky

Koncert Omegy začal asi tříminutovým intrem, kdy na pódium postupně přicházeli všichni členové kapely. Hned od prvních skladeb sklízeli bouřlivý ohlas od svých fanoušků. Kapela od počátku zpívá v rodné maďarštině, takže klobouk dolů všem věrným, kteří po celou dobu zpívali texty spolu se zpěvákem Jánosem Kóborem s naprostou jistotou.
Jednoznačně nejznámější peckou od Omegy je píseň Gyöngyhajú lány, kterou známe v české verzi jako Dívku s perlami ve vlasech (v podání Aleše Brichty), a která v playlistu nemohla chybět.

Omega dala vědět, že nepatří do starého železa

Skvělá scéna s obrovskými LED televizemi, kouřové/mlhové efekty, ohně a lasery, které v hale tvořily nádherné obrazce. I to vše bylo součástí koncertu Omegy. Přesto, že kapela hraje od 70. let, stále dokazuje, že nepatří do starého železa, a i po tolika letech dokáže zaplnit hokejové stadióny.

Text: Ema Moravcová, foto: Aleš Steffek

Napsat komentář