Největší koncert Sabatonu v ČR: Přidány vstupenky na stání!

Joakim Brodén, Sabaton

Sabaton vyráží na turné The Great Tour a slibuje „jeden z největších koncertů, který kdy odehráli“ a „takovou show, kterou si nedokážete ani představit“. Zastávku učiní i v Praze spolu s Amaranthe a Apocalypticou.

Sabaton a Česko

Sabaton patří nejen v České Republice k těm nejoblíbenějším a nejvyhledávanějším metalovým skupinám současnosti. Mimo jiné o tom svědčí účast frontmana Joakima Brodéna v soutěži Český slavík. Joakim má také český pas, kterým se vždy rád chlubí, a umí i něco málo česky. Jeho maminka totiž pochází z naší vlasti. Vzpomeňme třeba na předloňský pražský koncert, když ho po pár písních zasypal roj plyšových Krtečků létajících z publika. A jako správný Čech, i Joakim má rád české pivo.

Jaký bude pražský koncert?

Nedávno Sabaton zveřejnili dvojici videoklipů. Prvním z nich byl k písni Bismarck, pojednávající o legendární německé lodi z II. světové války, a druhým byl titulní song z nového alba The Great War, které je jejich devátým počinem. Obě tyto skladby se dočkaly své premiéry na letošním květnovém koncertě v plzeňském amfiteátru Lochotín za účasti Českého válečného sboru. Koncert sice z větší části propršel, ale tisíce oddaných fanoušků se ošklivým počasím nenechaly odradit. Tyto dva songy můžeme téměř stoprocentně očekávat i v lednu v O2 aréně.
V pozadí ovšem nezůstanou ani další úspěšně nahrávky, vždyť jen ve tři roky starém albu The Last Stand najdeme několik opusů se zpěvnými chorály.

Válečné konflikty dominantou písní

Každé album posbíralo četné úspěchy Ještě před pár lety patřili Sabaton třeba na tuzemském festivalu Masters of Rock k těm „menším“ kapelám, které si to své odehrály v brzkých hodinách. A před dvěma lety dělali už festivalu headlinera, když vystoupili se symfonickým orchestrem. Tenkrát byl dominantou pódia tank, který se staral o podstatnou část pyrotechniky. Ano, válečné konflikty napříč historií celého světa – to je dominanta písní Sabatonu, ať už se jedná o bitvu u Thermopyl (Sparta), třicetiletou válku (1648 o poslední bitvě v Praze), či převážně konflikty ze druhé světové války (40:1 pojednávající o polských vojácích bojujících proti čtyřicetinásobné německé převaze, Primo Victoria o vylodění v Normandii během „Dne D“ nebo Panzerkampf o jedné z největších tankových bitev u Kursku).

Dvacetileté výročí

Jejich nové album The Great War je mimochodem celé o první světové válce. Atmosféru koncertů dokreslují i stojany pro mikrofony ve tvaru samopalů anebo technici oděni do vojenských uniforem během příprav pódia pro kapelu. Sabaton letos rovněž slaví 20 let od založení, takže pokud se jim povede vyprodat O2 arénu, největší koncertní halu u nás, bude to pro ně jistě nádherný dárek.

Originální Amaranthe kombinují několik žánrů

Ještě než Joakim se svoji družinou vtrhnou na pódium a aréna se začne otřásat v základech, čekají nás dvě úplně odlišná vystoupení. Tento večer zahájí švédské electrometalové uskupení Amaranthe. U nás rovněž strmě stoupají na oblibě, což dokázal třeba hustě zaplněný prostor pod pódiem během jejich letošního koncertu na Masters of Rock.

Minulý rok navíc vydali páté album Helix, které je opět plné rozmanitých songů. Své kvality na něm prokazují všichni tři vokalisté, tedy Elize Ryd s čistým hlasem, Nils Molin s vysokým vokálem a Henrik Englund Wilhelmsson s mohutným growlem. Amaranthe se nebojí ve svém žánru experimentovat a řada songů je postavená třeba i jen na jedné z hlavních person (Fury je dominantou Henrika, Elize odzpívá celou Endlessly).

Vedle půvabné Elize Ryd zde ještě od úplných začátků působí kytarista Olof Mörck a bubeník Morten Løwe Sørensen. I přesto, že byli založeni teprve v roce 2008, svým originálním pojetím muziky a kombinací několika žánrů dohromady si dokázali vydobýt status jedné z komet současného moderního metalu.

Vystudovaní cellisté obdivující Metallicu

Po Amaranthe si ještě střihnou svůj druhý koncert u nás (první byl nedávno na festivalu Rock Heart) finští cellisté Apocalyptica. Je ve hvězdách, jestli nás potěší svými verzemi těch nejproslulejších songů od Metallicy (jejich debutové album Apocalyptica Plays Metallica by Four Cellos jim už zařídilo řádnou slávu), nebo se vrhnou zpět ke své autorské tvorbě. Jejich prozatím posledním albem je v pořadí osmé Shadowmaker z roku 2015.

Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen a Pertu Kivilaakso se všichni pyšní vystudovanou Sibelius Academy na Umělecké univerzitě v Helsinkách. Nutno dodat, že na jejich projevu na pódiu jsou tyto kvality naplno vidět – téměř autentický zvuk kytar, který do puntíku napodobí i velmi složitá sóla. Od roku 2003 s tímto triem vystupuje bubeník Mikko Sirén, který je rovněž mistrem ve svém oboru a při jeho sólech zůstává rozum stát. Koncert této finské veličiny bude tedy lehce poklidnější přípravou na to, co přijde potom.

Dřív než bude beznadějně vyprodáno

Pro Sabaton má každý koncert v České republice speciální náboj. A tento koncert bude větší než všechny, které u nás doposud odehráli. Navíc před nimi vystoupí další dvě švédské metalové stálice. Pořádající Pragokoncert oznámil přidání vstupenek na stání – je tedy na místě pospíšit si, než budou všechny fuč.

Text: Mates Šimek, Sylva Kaplanová, foto: Honza Švanda