Po dvou letech na pódiu: Atari Terror řádili ve vyprodané Besedě

Dan Kurz, Atari Terror

Dlouho dopředu byl vyprodán pražský koncert Atari Terror – první po dvouleté pauze. Po vstupenkách se zaprášilo během pár hodin, a když jsme u toho „prášení“, pořádně těžký vzduch byl i při jejich setu.

Nádherný sál a…uvnitř metal?

Tento návrat legendy se udál v pražském klubu Malostranská beseda, pod kterou se nachází krásná pivnice. Při procházení se jejími krásně vyzdobenými vnitřními prostory by mnohé nenapadlo ani ve snu, že se tudy prožene pořádná nálož tvrdé muziky. Opak je ale pravdou – tři spojené místnosti s barem uprostřed tvoří super prostředí pro koncerty.

Satisfucktion už táhnou druhé čtvrtstoletí

Úvod obstarala hudebně příbuzná a neméně legendární kapela Satisfucktion, jejímž frontmanem je Broňa z Atari Terror. Tihle harcovníci už mají za sebou více než 25 let existence a k tomu osm vydaných studiových alb. Už při jejich vystoupení by se vzduch dal krájet.
Valná většina všech přítomných se ihned přizpůsobila energickému projevu kapely a vše možné i nemožné se dalo do pohybu. V těchto chvílích přišla mnohým vhod dobře vychlazená Plzeň. Pozornost na sebe poutal především basák Honza Simota, který lítal, „házel“ svým nástrojem po celém pódiu a zaskákal si i z bubeníkova kopáku. O skoky z pódia nebyla nouze a této možnosti mnozí s nadšením využívali.

Oba frontmani neustále v kontaktu s publikem, uprostřed nekončící circle-pit

Přestavba pódia a přepojení všemožných kabelů pro to, pro co jsem všichni přišli, netrvaly nijak dlouho. Téměř přesně na čas se celá šestice jménem Atari Terror „seřadila“ na zdejším malém pódiu a již s prvními údery bicích se přes celý prostor před pódiem rozjel kotel. Mnohdy nenechal v klidu stát ani fanoušky v předních řadách, kteří se těmto radovánkám snažili vyhnout. Broňa i se svým growlujícím parťákem, který si říká Kurz, si čas od času „zasurfovali“. Tito veteráni si před deseti lety zahráli i před nu-metalovými Korn, a je potřeba říct, že zaslouženě.
Poté, co dozněla poslední skladba jejich setu, se přece jen krátce nato ještě na chvilku vrátili na pódium, podruhé zahráli song Oh My God a za velikého aplausu zmizeli do útrob zákulisí. Tedy až na Broňu a Kurze, kteří skočili do davu a trvalo jim dlouhou chvíli, než se dostali zpět na zem.

Další štace až v létě – Fajt Fest!

Tento koncert byl vyprodaný velmi rychle, ale pokud je mezi vámi někdo, kdo by chtěl Atari Terror po jejich dvouleté pauze vidět nebo si jejich živák užít znovu, bude k tomu mít příležitost příští rok na FajtFestu, který se uskuteční v polovině července.

Text: Mates Šimek, foto: Jiří Kunčík