Vánoční koncert Bohemian Metal Rhapsody pro dobrou věc zaplnil opavský kostel

Bohemian Metal Rhapsody, Opava 2019

V první polovině prosince se konal v kostele sv. Václava v Opavě charitativní koncert projektu Bohemian Metal Rhapsody. Vstupné bylo dobrovolné a výtěžek šel na Nadaci policistů a hasičů i pozůstalým po obětech střelby v Ostravě.

Pro ty, kteří nás svým povoláním zachraňují, i pro pozůstalé po obětech ostravského neštěstí

Vánoční koncert nazvaný Tak trochu jiné VánoceKoncert pro všechny, kteří nemohou být na Vánoce doma, měl být zprvu věnovaným všem doktorům, sestřičkám, hasičům, policistům a všem, kteří nás svým povoláním dnes a denně zachraňují. Vzhledem k nešťastné události, která se udála den před koncertem ve Fakultní nemocnici v Ostravě, byla část výtěžku věnována také pozůstalým.

Kostel dnes slouží k pořádání kulturních akcí

Úderem sedmé hodiny večer se otevřely brány a během pár minut se zaplnil celý prostor opavského svatostánku. Právě prostory bývalého gotického dominikánského kostela z roku 1336, který již několik let slouží právě ke konání nejrůznějších kulturních akcí, podtrhnul celou atmosféru koncertu. O úvodní slovo se postaral moderátor Rádia Čas Rock a TV Rebel David Zbavitel, který všechny přítomné přivítal a vyzval všechny k uctění památky ostravského neštěstí minutou ticha. Jako další hosté promluvili např. krajský policejní ředitel brig. gen. Mgr. Tomáš Kužel nebo ředitelka Opavské kulturní organizace Mgr. Bc. Marcela Mrózková Heříková.

Ostřílená jména i mladé talenty

Koncert započal společnou písní všech členů Bohemian Metal Rhapsody. Unikátní sestava zpěváků a zpěvaček je složená z ostřílených jmen české rockové scény jako Tanja, Pepa Michálek z Forrest Jump a Izzi z Dogy i z mladých talentů jako Petr Kutheil, Lukáš Písařík, Petra „Gygy“ Gyongyösi, Viktorie Surmová nebo growlerka Blackwish. Celou sestavu uzavíralo cellové duo. Celý hodinu a půl dlouhý set sestavený z těch nejlepších skladeb, laděný do vánočně-rockového ducha, byl opravdovým zážitkem. Jednotliví zpěváci se na pódiu různě střídali a vzájemně se krásně doplňovali v různých hlasových složeních.

Vánoční písně i rockové singly BMR

Mě osobně nejvíce dojaly písně Hallelujah od Leonarda Cohena a česká skladba Už z hor zní zvon. Můžu tvrdit, že jsem nebyla jediná, komu se v kostele při těchto písních tajil dech. A abychom si užili i trochu té rockové atmosféry, nesměly chybět ani singly tohoto hudebního projektu, například Vše ti můžu slíbit, během které nechyběly ani ohňové efekty.

Bude i CD

Celý večer uzavřel lídr projektu a legendární kapely Citron Radim Pařízek, který všem popřál krásné a pohodové Vánoce, a také zmínil, že Bohemian Metal Rhapsody se příští rok chystá na natáčení svého prvního CD.

Text: Ema Moravcová, foto: Iva Juráková

Author