Rockové Vánoce na Barče: Brichta křtil, zpíval, promlouval

Aleš Brichta Rockové vánoce na Barče

Letošní ročník Rockových Vánoc na Barče nabídl vystoupení kapel Hydrarrgyrum, Titanic, Limetall a Aleš Brichta Project. Aleš Brichta při té příležitosti také pokřtil nový klip a poštovní známky se svým portrétem.

Z Barči směřoval český metal vzhůru

Rockové Vánoce na Barče, tedy v Kulturním domě Barikádníků v Praze-Strašnicích, jsou odkazem na legendární metalové koncerty, jež se na tomto historickém místě konaly v dobách, kdy metal u nás teprve směřoval vzhůru přes překážky, které mu kladl tehdejší režim. Již léta zde organizuje tuto akci Aleš Brichta, který s „Barčou“ spojil svůj profesní život od samých začátků: jako kulturní referent, jako frontman Arakainu i jako sólový umělec. Letos si pozval spřátelené kapely Hydrarrgyrum, Titanic a Limetall, událost využil také pro dva slavnostní momenty.

Hydrarrgyrum: tvrdě, melodicky, anglicky

Kapela Hydrarrgyrum je personálně spřízněná s Aleš Brichta Projectem – tam také působí bratři Haasovi, kteří Hydrarrgyrum založili. Produkce této party je poměrně tvrdší než tvorba ostatních aktérů toho večera, tedy se začalo pěkně zostra. Kapela nabídla velmi energickou, ale zároveň i melodickou, anglicky zpívanou muziku.

Titanic: nové album si fanoušci kupovali i jako vinyl

Titanic patří ke kapelám, které v 80. letech stály u zrodu naší metalové scény. I proto byl na Barče rozhodně vítaným hostem. V Titaniku vidíme „v akci“ zakládajícího kytaristu a zpěváka Zdeňka Černého, ale také dvojici českých muzikantů, kteří působí v britské kapele Cradle of FilthMartina „Marthuse“ Škaroupku a Marka „Ashoka“ Šmerdu. Nemálo bylo také fanoušků, kteří si po jejich koncertě odnášeli nově vydaný nosič Titaniku Souboj Titánů, dokonce i na vinylu, jak jsme měli možnost zahlédnout.
Bohužel jsme se o dva dny později dověděli smutnou zprávu – 21. prosince zemřel zakládající člen Titaniku, baskytarista a zpěvák Milan Hanák.

Limetall zahrál nové písně i známé hity a mírně přitvrdil

Věrnou základnu fanoušků má Limetall, na jehož set bylo v sále velmi plno. Za bicími nyní nejnověji sedí sedmnáctiletý talent Vojta Sedlák, neboť stálá bubenice Limetallu Veronika Mrázová se věnuje mateřským povinnostem a její manžel Dalibor Mráz, který za ni letos zaskakoval, je hodně vytížen i jinde. Zazněly některé nové písně, ale i hity, které provázejí Limetall od založení – Na tenkém ledě, Chlípná víla, Sex’n’roll, Stará garda a na přídavek MayDay. Zdá se, že Fany Michalík v poslední době pěvecky přitvrdil, uvidíme tedy, kam se tvorba Limetallu bude vyvíjet dál. Outro Zpověď, hrané ze záznamu, dalo zavzpomínat na zesnulého frontmana Citronu Standu Hranického, k jehož odkazu se Limetall hlásí.

První český rocker na poštovních známkách

Pak už přišla chvíle pro očekávané přivítání nových počinů Aleše Brichty. Tím prvním jsou poštovní známkyBrichta je první naší rockovou osobností, která se objevila na známkách oficiálně vydaných Českou poštou. Z pódia krátce pohovořil hvězdný kmotr Petr Janda, který známky pokřtil. Během večera dokonce zaznělo, že tyto poštovní známky mohou být určitým symbolem pozastavení se v moderní uspěchané době. Klasické dopisy se dnes už moc nenosí, a tak možná není špatné připomenout si doby, kdy život neběžel tak rychle, a jeden takový dopis se známkou s Brichtovým portrétem poslat.

Santa Maria: promítal se klip

Další novinkou je singl a videoklip Santa Maria, který Aleš Brichta Project natočil se zpěvačkou Lucií Roubíčkovou. Klip představili oba hlavní aktéři spolu s produkčním Zbyňkem Drdou, jenž povyprávěl o místy náročném natáčení z důvodu málo přívětivých povětrnostních podmínek. Video se samozřejmě také promítalo. Brichta s Roubíčkovou se na pódiu navzájem sympaticky popichovali, přičemž zpěvačka neopomněla oslovením „Vaše Výsosti“ odkázat na dojemnou chvíli, kdy Aleše před dvěma měsíci na koncertní oslavě jeho šedesátin korunovala králem českého metalu.

Brichta na pódiu Barči: Co je? Co je? Co je, co je, co je?!

Poté už mohl začít samotný koncert hlavní kapely večera. Aleš Brichta Project sestavili i tentokrát svůj setlist z písní z Brichtovy tvorby z různých etap jeho sólové hudební dráhy i z písní, které zpíval jako frontman Arakainu a k nimž napsal všechny texty. Takto jsme mohli slyšet „sólovky“ Poslední legionář, Peklo už čeká, Deratizér či velmi oblíbenou Dívku s perlami ve vlasech, z tvorby Arakainu pak Ztráty a nálezy či úvodní Proč. Chvíle, kdy Brichta vyhecuje dav k pokřiku „co je? co je? co je, co je, co je?!“, který k této písni patří a který na Barče zněl tehdy tolikrát, je dodnes opravdu autentickým a silným momentem českého metalu. Zajímavé bylo také jeho vyprávění o tom, jak vznikly legendární Ztráty a nálezy, jedna z nejslavnějších písní Arakainu: skladba se zrodila právě zde na Barče, když po jedné zkoušce zůstali s tehdejším kytaristou Markem Podskalským o něco déle a začali spolu jen tak jamovat. Písně Brichta prokládal mluveným slovem, svými postřehy a názory, ale také poděkováním všem, kdo dnes byli aktivní a přišli se bavit mezi lidi – místo toho, aby líně seděli doma.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Jana Kleinbauerová