Valentýn ve znamení metalu u nás: Five Finger Death Punch a Megadeth

Five Finger Death Punch

Metalová senzace posledních let Five Finger Death Punch se po dvou letech vrací do České republiky. Dorazí s nimi i americká thrashmetalová legenda Megadeth, jejíž frontman Dave Mustaine se po loňském boji s rakovinou vrací na pódia.

Hvězdný večer: Five Finger Death Punch, Megadeth

Valentýn bude u nás ve znamení tvrdé muziky. V pátek 14. února v Tipsport areně v Praze vystoupí hvězdy moderního metalu, američtí Five Finger Death Punch. Stane se tak v rámci jejich dosud největšího koncertního turné, během kterého objedou čtrnáct evropských států. Něco málo nám jistě představí i z posledního alba And Justice For None. Podobu hvězdného dvojkoncertu dají tomuto večeru členové „Velké čtyřky thrashmetalu“ Megadeth, jako support s sebou obě kapely vezmou krajany Bad Wolves.

Five Finger Death Punch: drsní a energičtí i dojemní

Five Finger Death Punch vznikli v roce 2005. Jediným původním členem zůstává kytarista Zoltan Bathory, na všech albech se podíleli i zpěvák Ivan Moody a bubeník Jeremy Spencer, který nedávno kapelu opustil. Všechna alba kapely, včetně jejich debutu The Way of the Fist z roku 2007, se setkala s enormními úspěchy, ať už co se týče počtů prodaných desek, nebo zlatých ocenění v několika státech světa. To jim dává status jedné z nejúspěšnějších metalových kapel posledního desetiletí.
FFDP mají v zásobě mnoho drsných a energických songů jako Burn MF nebo Wash It All Away, zrovna tak najdeme v jejich tvorbě mnoho dojemných pomalejších věcí (Remember Everything, I Apologise, Wrong Side of Heaven). Posledně se u nás představili spolu se švédskou melodic deathmetalovou úderkou In Flames.

Megadeth: Dave Mustaine se po těžké nemoci vrací na pódia

To Megadeth, které vede ikonický frontman Dave Mustaine, působí na metalové scéně s dvouletou pauzou již od roku 1983. Druhým členem z původní sestavy je baskytarista David Ellefson. Jejich diskografie čítá 15 alb, to nejnovější s názvem Dystopia vyšlo v roce 2016. Již jejich první dvě alba Killing Is My Business…and Business Is Good (1985) a Peace Sells…but Who’s Buying (1986) jim zajistila četné úspěchy a ovlivnila i řadu jejich žánrových následovníků. Rust In Peace (1990) se dočkalo i platinového ocenění v několika státech. Na koncertech a obalech alb můžeme často spatřit i jejich maskota, kterým je kostlivec Vic Rattlehead. U nás Megadeth zahráli naposledy spolu s Judas Priest. Nyní se k nám vracejí v rámci turné s Five Finger Death Punch poté, co se Dave Mustaine zotavuje z rakoviny jícnu.

Bad Wolves: zpěvák vypomáhal ve Five Finger Death Punch

Bad Wolves vznikli před třemi lety, o rok později vyšlo jejich debutové album Disobey. Všichni členové však mají zkušenosti ze svých dřívějších působení v jiných kapelách, například bubeník John Boecklin hrál v Devildriver. Zpěvák Tommy Vext zase dočasně nahradil Ivana Moodyho z Five Finger Death Punch během jejich turné v roce 2017.

Text: Mates Šimek, Foto: Honza Švanda a facebookový profil Five Finger Death Punch