Martin Pelc, Škwor: V Brazílii se na ledacos možná dívají úplně jinak

Martin Pelc, Škwor

Martin Pelc, bubeník kapely Škwor, je vždy prima parťákem, co se rozhovorů týká. A právě on odpovídal na otázky, co se týká aktuálního dění v kapele či nových témat textů na připravovanou desku.

Ahoj Martine, od léta jsme se neviděli, co je u Škworu nového?
Ahoj Honzo, začnu tím, že po letní sezóně jsme si dali několikaměsíční pauzu v koncertování. Bylo potřeba trošku vydechnout a věnovat se rodinám. Nicméně celý podzim a zimu probíhaly přípravy na jarní tour, vymýšlení nového playlistu, nové show, revize techniky…

Kdy vyrážíte, jak bude tour vypadat a na co se můžeme těšit?
První koncert je 22. února ve Znojmě a celkem je naplánováno dvanáct měst. Kompletní seznam najdou fanoušci na našich stránkách. Podle našich informací je už teď v podstatě celé turné vyprodané, takže někde – tam, kde to půjde – budeme chtít uspořádat i druhý koncert. To jsou věci, které se teď aktuálně řeší. Samozřejmě budou změny v playlistu. Naše spolupráce s výtvarníkem Ivo Návratem, který nám pomáhal s vizualizací unplugged tour, stále trvá, takže i scéna bude vypadat úplně jinak než v minulosti. Víc ti ale prozradit nemůžu, což jistě chápeš.

V uplynulých dvou dekádách jste vydávali CD v téměř pravidelných dvouletých intervalech. Poslední počin Uzavřenej kruh však vyšel v roce 2017, a od té doby všichni už dlouho netrpělivě vyhlížejí další desku. Dovíme se něco na tohle téma?
Už jsem se bál, že se nezeptáš. Je pravda, že tentokrát jsme si nechali od poslední desky větší odstup a sbírání nápadů trvá už někdy od konce roku 2018. V průběhu loňské sezóny probíhalo nahrávání pracovních verzí jednotlivých skladeb, a teď postupně vznikají texty. Pokud vše půjde podle plánu, vyjde nové CD letos na podzim.

Tak to je skvělá zpráva! Zmínil jsi, že vznikají texty. Hodně fanoušků se s vašimi texty ztotožňuje. Můžeš prozradit něco bližšího o těch nových?
Na textech Petr pořád ještě maká a zkouší nové varianty, jak by co v které písničce mohlo být. Jednu věc ale prozradit můžu. Kromě klasických témat, jako jsou mezilidské vztahy, politika atd., se Petr tentokrát dotknul i ekologie. Tohle téma s sebou přinesla doba. V dnešní technologické a populační explozi je to téma palčivé a rozhodně není možné ho ignorovat.

To je určitě pravda. Ve světě se děje spousty negativních věcí. Konflikty, požáry, migrační vlny. Jak se k tomu v kapele stavíte?
Asi tak jako většina běžných lidí. To znamená – většinu toho odsuzujeme. Tohle je ale hrozně komplikovaná otázka a já nechci mluvit za ostatní. Za sebe můžu jenom říct, že jsem se několikrát přesvědčil, že každý ten „problém“ má dvě strany, a to, jak se na to díváme třeba tady v Evropě, je úplně jiný pohled, než jak se na to dívají lidi například v Brazílii. Vždycky, když se nad tím vším zamyslím, nemám z toho dobrej pocit.

Máš pravdu, že tohle tady asi nevyřešíme. Co bys vzkázal fanouškům na závěr?
Moc se těšíme na tour, až se s vámi zase uvidíme! Choďte na muziku a užívejte života!

Díky za rozhovor!

Ptal se a fotil: Honza Švanda