Praha pod nadvládou Lindemann: vzduchem lítaly dorty i mrtvé ryby

Lindemann

Projekt Lindemann předvedl 10. února svou show v pražské hale O2 Universum. Zajímavostí je, že mladším 18 let byl vstup zakázán, což bylo ale s ohledem na promítaná videa a vizuální show celkem logické.

Hala natřískaná po horní patra

O tom, že hala bude natřískaná až po horní patra, bylo jasno už před otevřením. Vždyť první fanoušci čekali před halou už od brzkých ranních hodin a boj o první řadu byl opravdu o zdraví.

Fajn „diskoška“ před hlavním vchodem

Celý večer otevřela německá zpěvačka Jadu, která byla jedním ze dvou hostů turné. Vizuální stránka – tedy vojensky laděné rekvizity i kostýmy zpěvačky a členů kapely – byla pro mě asi větším zážitkem než samotné vystoupení. Nebyl to propadák, ale můj šálek kávy to také opravdu nebyl. Zpěvačku po půl hodině vystřídal druhý host večera – kapela Aesthetic Perfection. Elektropopová kapela původem z Los Angeles mi hned zvedla náladu. Za bicími usedl DJ kapely Rammstein, Joe Letz, který do toho bušil jako maniak. Opět se určitě najdou ti, kterým tato kapela moc „nevoněla“, ale taková fajn „diskoška“ před „hlavním chodem“ nebyla vůbec špatná.

Tabletky ze zadku a dort úplně všude

Hodiny ukazovaly přesně 21:30, a všichni s napětím očekávali, co se bude na pódiu dít. Během intra v podobě videa promítaného v zadní části pódia na velkoplošné obrazovce nastoupila celá kapela v čele s Tillem Lindemannem a kytaristou a producentem Peterem Tägtgrenem, všichni v bílých oblecích a se zmalovanými obličeji.
Svůj hodinu a půl dlouhý set otevřeli úvodní skladbou Skills in Pills ze stejnojmenného alba z roku 2015. Téměř během všech skladeb běžela za zády hudebníků velmi peprná videa, kvůli kterým byl vstup omezen na 18+. Právě u skladby Skills in Pills jsme dostali první „ochutnávku“ v podobě sypajících se tabletek z dámského konečníku. Jestli už jste teď pohoršeni, tak si počkejte, co přijde dál…
Následovala skladba Ladyboy, při které jsme měli možnost vidět ženu s mužským přirozením. Při skladbě Fat se zase Till oddával ve videu hrátkám v bazénku s plnoštíhlými ženami. A pokračujeme dál, tentokrát již skladbami z druhého alba F&M: singlovkou Frau&Mann a Ich weiß es nicht. Člověk by řekl, že největším překvapením budou právě promítaná videa, ale při skladbě Allesfresser jsme se přesvědčili, že Lindemann to mají promyšlené mnohem víc, když se z pódia spustila dortová palba na diváky. Nejednalo se však o žádné malé dortíky, ale o pořádné dorty se šlehačkou! Celkem do davu proletělo asi 6 dortů. Jeden dopadl kousek za mě a slečna, která to schytala, měla dort úplně všude.

Osvěžení v únoru

Po sladké chvilce přišla country skladba Knebel, která sice začíná klidně, ale ve své druhé polovině nečekaně graduje. Knebel v překladu znamená roubík, který měli basák a kytarista během hraní tematicky v ústech. Následovala poklidná skladba Home Sweet Home, po ní však přišla pořádná kovbojka, tedy skladba Cowboy. Video při Golden Shower patřilo k těm odhalenějším, tedy s mnoha záběry dámského přirození. Další skladba Blut byla pořádná studená sprcha (a to doslova)! Kapela si totiž připravila pro první řady pěknou závlahu v podobě rozstřikovačů, které nás „osvěžily“ hned třikrát.

Hlavní hvězdy v nafukovací kouli a palba smradlavými rybami

O nejnovějším videoklipu k písni Platz Eins jsme nedávno psali jako o zatím nejperverznějším videu od Lindemann, avšak na žádné pornografické scény nedošlo. Místo toho se Till se svým parťákem Peterem zavřeli do nafukovací koule a nechali se unášet sálem. Ke konci setu konečně došlo na vůbec první singl kapely, velmi kontroverzní Praise Abort, kterou si zpívali úplně všichni v sále (dokonce i pánové ze security). Jestli jste si mysleli, že dortová palba byla vrcholem večera, tak při Fish On se na nás spustila palba mrtvých ryb. V tu chvíli bych asi byla radši za ten dort, než dostat pecku páchnoucí rybou.

Bez trsátek, ale se silnými zážitky

Přídavek, který jsme si poctivě vyřvali, přišel v podobě tří skladeb: Ach so gern, Steh auf a Gummi. Ani jsme se nenadáli a byl konec. Till se s námi rozloučil poděkováním v češtině. Malinko mě zklamalo, že neházeli trsátka, paličky nebo aspoň setlisty na památku, ale z koncertu si odnáším opravdu silný a jedinečný zážitek a velmi se těším, s čím se tahle kontroverzní kapela představí příště.

Text a foto: Ema Moravcová