Basinfirefest oznámil další headlinery: Moonspell i Steve’n’Seagulls

Fernando Ribeiro, Moonspell

Festivalová sezóna se pomalu blíží a soupisky se stále rozšiřují. Nezahálí ani Basinfirefest, kde se dle nejnovějšího oznámení můžeme těšit na pět velkých jmen zahraniční scény i na několik veleúspěšných tuzemských kapel.

Rotting Christ a Moonspell se po půlroce opět představí spolu a na stejném pódiu

Spálené Poříčí bude nějaký čas zahaleno blackmetalovými mračny pod taktovkou řeckých legend Rotting Christ. Bratři Sakis a Themis Tolisové jsou od samých začátků v roce 1987 spjati s tímto fenoménem a během této doby dali světu třináct studiových alb nasáklých satanismem, mystikou a okultismem. Tím prozatím posledním je The Heretics z minulého roku, a již při prvním poslechu je více než jasné, že tento blackmetalový koráb se bude po světových vodách plavit ještě pěknou řádku let.

V těchto vodách ještě zůstaneme, jelikož další oznámenou kapelou jsou portugalští Moonspell. Frontman Fernando Ribeiro a bubeník Miguel Gaspar jsou odjakživa spjati s touto sestavou, která balancuju na hranicích black, doom a gothic metalu. A ne nadarmo patřili Moonspell k hlavním tahounům minulého ročníku Winter Masters of Rock.

Suicide Silence pokračují ve skvělé formě, Dog Eat Dog míří do čtvrté dekády

Metalcorovou partii zde vedle Infected Rain či Jinjer nově sehrají američtí Suicide Silence. Od smrti jejich ikonického frontmana Mitche Luckera sice uběhlo téměř osm let, ovšem oddané fanoušky tato skutečnost stále bolí. Každopádně od té doby jsme se dočkali dalších třech zářezů v podobě studiových alb, kde se nový frontman Hernan „Eddie“ Hermida ukázal jako adekvátní náhrada. Nové album Become the Hunter vyšlo teprve před pár dny a na „Basinu“ bude jistojistě pevnou součástí setu tohoto metalcoreového fenoménu.

To jejich krajané Dog Eat Dog jsou na úplně jiné vlně – patří mezi první, kdo spojil úderný hardcore s rapem. Letos začínají již čtvrtou dekádu své existence. Jejich debut All Boro Kings z roku 1994 byl jasným odrazem své doby – odpoutání se od komunistických nesmyslů, nabývání svobod a dospělosti ze stran teenagerů i hudba, která je tehdy nejvíce bavila – hardcore, rap, ska a…určitě nebudeme ochuzeni ani o saxofon.

Metalové hity v bluegrassové podobě v podání Steve’n’Seagulls

Je libo AC/DC, Iron Maiden či Metallicu ve folkové/bluegrassové verzi v podání bandy farmářů? Kdo byl na Brutal Assaultu 2018, jistě ví, o čem je řeč – mezi další nově oznámená tahouny patří finští Steve’n’Seagulls. Ti se před šesti lety vryli do podvědomí metalového světa svou coververzí písně Thunderstruck, ke kterému jim stačilo banjo, mandolína, akordeon, kovadlina, jednoduché bicí, rytmika a kontrabas. Svým způsobem velmi originální projekt. A zejména jejich videoklipy jsou velmi zábavné.

Poslední nově oznámenou zahraniční kapelou jsou Steel Engraved z Německa, kteří se po boku svých krajanů Grave Digger řadí k heavymetalovým stálicím této země. Loňské album Steel Engraved je příjemným odkazem na klasický heavy metal osmdesátých let, kterému tímto vzdávají hold.

Legendy Malignant Tumour a N.V.Ú. doplní i mladá krev

Z českých kapel se nově můžeme těšit na královéhradeckou punkovou legendu N.V.Ú., kterou sice před nedávnem opustil dlouholetý frontman Štepán Málek, nicméně N.V.Ú. stále pokračují. Můžeme se tedy těšit na pecky jako Tři kříže, Jen jedna příchuť nebo Pogo, punk a rock’n’roll.

Z Ostravy dorazí legendární Malignant Tumour. Jejich crust rock’n’roll odkazuje na oblíbence Lemmyho Kilmistera. Jen mimo naši zemi mají tito borci odehráno přes tisíc koncertů, což je řadí mezi nejúspěšnější české metalové kapely v zahraničí. Příští rok to navíc bude 30 let, kdy Martin Bílek, známý jako Bilos, dal tuhle ostravskou partu dohromady.

Dále se můžeme těšit na českobudějovickou metalovou naději Frozen Poppyhead, která vznikla před třemi lety, a na projekt Bohemian Metal Rhapsody, který ve formě „metalové opery“ spojuje několik velkých person naší rockové a metalové scény.

Již oznámení Airbourne nebudou

Nakonec jedna zpráva, která natěšené fanoušky určitě nepotěší. Australští Airbourne, kteří měli patřit k ozdobě letošního ročníku nakonec ze sestavy vypadli. Pořadatelé oznámili, že mají příslib vystoupení na Basinfirefestu v roce 2021.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda

Author