Oslavy 25 let kapely: Harlej má natankováno na výjimečnou jízdu

Harlej, Tomáš Hrbáček, Pardubice 2020

Když jsem vešel do haly v Pardubicích, řekl jsem si – a sakra, to bude dneska velký mejdan, jak se sluší a patří na výroční turné. V zákulisí panovala příjemná, mírně nervózní atmosféra. Nedalo mi to a požádal jsem kytaristu Tondu Rauera o krátký rozhovor:

Tondo, tohle turné je největší v historii Harleje. Co to pro tebe znamená, jak se na to ty osobně připravuješ?
Je to daleko více stresu okolo toho a daleko více strachu, aby všechno klaplo tak, jak má. Oproti normálním koncertům je to výzva, možnost vyzkoušet si věci které jsme jindy nemohli udělat. Ale věřím, že až vylezu na jeviště, všechno klapne a proběhne to v pohodě.

Vyzkoušet si věci, myslíš po technické stránce?
Samozřejmě. My jsme fakt museli na dva dny postavit celé jeviště, aby se to všechno vyzkoušelo, všechno, co se tam děje. Netradičně jsme byli i ve zkušebně, to moc neděláme. Všichni k tomu přistupují trochu jinak, protože je to největší věc, kterou jsme udělali. My jsme po tom nikdy nějak moc nešli, že bychom chtěli hrát po těch halách, ale řekli jsme si, že když je to 25 let, tak to prostě prubnem.

Viděl jsem, že je tady spousta techniků a lidí okolo, které s vámi běžně na koncertech nevídám…
Je tady strašně lidí, je to zvláštní, když si to najednou člověk představí, kolik těch lidí za tím stojí. Když jsem se dneska probudil, měl jsem ve zprávě fotky, že už tady v podstatě celé jeviště stojí. Takže to je skvělý.

Oproti Lucerně se symfonickým orchestrem je to od pohledu ještě větší akce, větší pódium…
Koncert se symfoňákem, to bylo úplně něco jiného. Tohle je zvláštní v tom, že to pojede víckrát. Lucerna, to vždycky byl jeden výjimečný koncert. Tohle je přece jenom osm velkých koncertů, a bude se tady dít víc věcí, než se dělo v Lucerně. Můžeme si tady vyzkoušet více věcí, které jsme kvůli jednomu koncertu v Lucerně nedělali.

Dostala se ke mně „pirátská“ kopie scénáře, kde se píše, že budou do písniček lasery, speciální efekty a jiné věci…
Jo, bude to pěkný. Lasery jsou zrovna věc, kterou jsem strašně dlouho na koncertech chtěl, a jsem rád, že jsme to udělali.

Kdo tyhle věci chystá? Kdo to připravuje, vymýšlí?
Spoustu těch věcí, které se tady stanou, jsem tak nějak asi vymyslel já. Já jsem tak vždycky někomu říkal, hele, já bych měl nápad, že bychom tam udělali tohle a tohle… A nikdo mi to nerozmluvil. Pročež jsem tak čtrnáct dní před turné přemýšlel, proč mi nikdo nic neřekl, a takhle jsem to všechno zkomplikoval. Ale nějak to snad všechno vyjde.

Díky Tondo, přeji tedy, ať to všechno klapne, a za chvíli se uvidíme u pódia.

 

Výborní, živelní Jaksi taksi

První z osmi koncertů letošního jarního turné začali skoro přesně v osm večer. Večer zahájili výborní, živelní Jaksi Taksi, které si Harlej opět pozvali na turné. Tento kvartet sázel 45 minut punk rocku, do playlistu zařadili i songy z nového CD Egolan (vyšlo tento měsíc). Fanoušci pod pódiem začali být pěkně v pohybu hned od začátku. Hala byla v té době už téměř plná a další návštěvníci stále přicházeli. Do vyprodání premiérového koncertu zbývalo už jen pár minut.

Nové CD Smutku dávám sbohem vyšlo pár hodin před začátkem turné

Ve čtvrt na deset hala potemněla a na LED stěně se objevilo úvodní video Harleje, které krátce a vtipně připomnělo historii kapely. Zazněla tradiční fanfára – a už to jelo, bouchly první rachejtle a začal první ze šestadvaceti hitů, které se podařilo do hodiny a tři čtvrtě koncertu vměstnat. Kapela pochopitelně zařadila do playlistu i songy z nového CD Smutku dávám sbohem, které vyšlo takřka pár hodin před zahájením turné.

Sami muzikanti byli z laserů nadšení

Jak se zmínil Tonda Rauer v malém rozhovoru před koncertem, pódiová show byla super připravená. Světla zářila na pódium i do haly perfektně podle nálady písniček, super fungovaly i kouřové efekty, ohňopád, konfety, tradiční Harlej balonky a paňácové. A lasery perfektně dokreslily atmosféru klidnějších i akustických písniček. Vyslechl jsem si po koncertě hodnocení některých muzikantů z kapely, kteří sami byli z laserů nadšeni. Líbila se mi i LED stěna rozdělená na pět částí, na které kluci od techniky šikovně stříhali a promítali jednotlivé záběry na muzikanty, takže ani lidé tančící úplně vzadu v hale nepřišli o pohled na nadšeně hrající partu Harlej.

Co se hrálo? Běžte si to poslechnout sami!

A co má Harlej zařazeno na playlistu, včetně novinek? Tohle bych si asi nechal pro sebe. Běžte si to poslechnout na koncert sami, neváhejte. Hned první se vyprodal, tak abyste později nelitovali. Bavte se, tančete, zpívejte a užijte si Tour 25 let. Harlej má prostě natankováno na výjimečnou jízdu!

Text a video: Tomáš Hromada, foto: Magda Šotolová

Author