Kreator v novém klipu poukazují na rozpolcenost lidstva

Kreator, Mille Petrozza

Německá thrashmetalová legenda Kreator se nedávno připomněla novým videoklipem, který rozhodně není vhodný pro žádné strašpytle. Jde však o hudebně vytříbenou záležitost, jak jsme u těchto veteránů zvyklí.

Nepříznivá budoucnost, ale naděje stále je

Hned ze začátku klipu se nám naskytne pohled na skupinku lidí sedících u stolu společně s věštkyní, která čte z karet pravděpodobně jejich budoucnost, a ženu zahalenou v bílém závoji, která se k nim plíží. Hned úvodní riff je velmi řízný a mohutný, začátek první sloky říkající „Celý život nevěřím ničemu než sobě“ je pro mnohé z nás k zamyšlení.

Další osoba něžného pohlaví se vystrašená toulá po zámku s hořícím svícnem v ruce. Bridge před refrénem je zakončen nadějeplnou frází o tom, že loajalita a spojení s dalšími lidmi v našich srdcích stále existuje. O tomto spojení vypovídá i refrén, který zachycuje svět v plamenech a situaci ohledně současného rozdělení a rozpolcení společnosti. Na konci se objevuje ďábelské číslo 666.

Lež má krátké nohy, za své činy jsme zodpovědní sami. Někteří z na se možná budou bát

Hned na začátku druhé sloky vidíme jednoho z mužů v posteli se společnicí. Tuhle sloku zakončuje jasné sdělení, že každá lež považována někým pro osobní úspěchy za pravdu bude jednou odhalena. Bridge před druhým refrénem nás všechny vyzývá k tomu, že bychom neměli dopustit, aby jakékoliv naše jednání vygradovalo ve krutost, absurditu a podobná zla. Muž, který se oddával divokým hrátkám se svou společnicí, následně venku před zámkem vykope mrtvolu, která se mu velmi podobá. Pochopitelně se zděsí, navíc na stromu opodál visí oběšená žena. Mezitím se u stolu, kde sedí věštkyně a spol., zjeví oběšená žena, jenž visela na stromě blízko vykopané mrtvoly. Věštkyně ji vznese do vzduchu. Mezitím vidíme hořící podobiznu frontmana Milleho Petrozzy, zatímco se ze strany kapely ozývá sborové „Burn!“, tedy „Shoř!“ Za tím následuje fráze „Nothing can divide us!“, tedy že by nás nic nemělo rozdělovat.

S někým jsme zajedno, to však nestačí

Kytarista Sami Yli-Sirniö se pouští do sóla. Dívka se svícnem stoupá po točitém schodišti, zatímco ji jeden muž od stolu nenápadně sleduje. Oběšená žena poté obživne a všichni původní přísedící se po kytarovém sólu pět shromáždí u stolu za sborového chorálu, který říká: „Jsme spojeni, spojeni ve světě rozděleném.“ To samé se poté opakovaně ozývá z Milleho hrdla, a následuje poslední refrén.

Muž, který sledoval ženu se svícnem, leží mrtvý pod schody, a ten, který si chvíli předtím užíval se svoji společnicí v posteli, je následně zabit již zmíněnou oběšenou. Jeho pravděpodobná milenka si zrovna olizuje zakrvácené prsty a ještě před chvílí oběšená žena stojí nad jeho tělem se sekerou.

zdroj: youtube.com

Řada klipů Kreator odráží aktuální situaci

Kreator jsou známí tím, že řada jejich videoklipů nějakým způsobem reflektuje současnou situaci nebo události ve světě, popř. vysílá jasný vzkaz, ať už fanouškům kapely nebo nám všem. Tady se stačí podívat jednou na klip i text, a mnohým dojde, o co zde jde: i přes závažnost současné situace bychom měli držet při sobě a nedopustit, aby nás nebo kohokoliv dalšího naše jednání, myšlení a obecně všechny naše činnosti dovedly k šílenství, krutostem nebo něčemu, čeho bychom později mohli litovat. A že to často může skončit i tím nejhorším možným výsledkem…

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda

Author