Metalfest až příští rok: zákaz velkých akcí přetrvává

Metalfest, Lochotín, Plzeň

Takřka bezprostředně po oznámení stanoviska vlády o nekonání letošních velkých letních festivalů přišel Metalfest s oficiální informací o změně termínu. A přinesl při vší té smůle i některé dobré zprávy.

Dvě varianty přesunu

Plzeňský Metalfest se koná vždy již zkraje léta – první víkend v červnu. A proto byl již déle v ohrožení v důsledku současné koronavirové situace, která má za následek vládní opatření o zákazu konání hromadných kulturních, sportovních, církevních a jiných společenských akcí. Již v polovině dubna hovořil ředitel pořádající agentury Pragokoncert Jiří Daron o tom, že v původním termínu nebude Metalfest moci zcela jistě proběhnout a že se zvažují dvě varianty přesunu: na září, nebo na červen příštího roku.

Metalfest až za rok, o většinu kapel ale nepřijdeme

Zvítězila nakonec varianta přesunu na příští rok, a to v termínu 3.-6. června 2021. Pragokoncert nenechal nic náhodě a včas začal komunikovat s ohlášenými kapelami o termínu v příštím roce. Podařilo se zachovat téměř celý line-up včetně hlavního headlinera Running Wild, jakož i dalších headlinerů Within Temptation, Eluveitie, Soulfly či Rage. V programu se objeví také Sonata Arctica, Doro Pesch, Hypocrisy, Gloryhammer, Ensiferum, Delain, Freedom Call, Saltatio Mortis, Bloodbound, Herman Frank, The Night Flight Orchestra, Follow The Cipher, Victory, Dalriada, Tri State Corner, Majestica, S7N, Symfobia či Dark Gamballe.

Den navíc a lístky dále v prodeji

Zároveň Metalfest již jednal s dalšími kapelami o obsazení příštího ročníku. Z těch již potvrzených bude vytvořen program čtvrtého (či vlastně prvního) festivalového dne – čtvrtka. Tyto kapely budou fanouškům brzy představeny. Tím se zároveň ale ruší předesílaná opening párty. Vstupenky na ni mohou fanoušci vrátit, ale kdo se rozhodne si je ponechat, ten kromě neobvyklého „suvenýru“ i podpoří festival jako takový, který nekonáním letošního ročníku zažívá finanční ztrátu. Celofestivalové vstupenky zůstávají v platnosti na příští rok a dále se prodávají, nyní již na rok 2021. Věříme, že se příští rok všichni spolu zdárně sejdeme v amfiteátru Lochotín pod žhavým sluncem a pod stejně rozžhaveným pódiem.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Honza Švanda