Sabaton znovu začínají „válčit“: singl ve švédštině i v angličtině

Sabaton

Od vydání zatím posledního alba od švédské kapely Sabaton uplynuly téměř dva roky. Od té doby stihli uspořádat celosvětové turné na jeho podporu, které bylo velmi úspěšné. Nyní, kdy se velké koncerty bohužel nekonají, přicházejí Švédové s novinkou, kterou zajisté potěší kdejaké fanouškovské ucho.

Oslava výročí švédské královské gardy

Sabaton netřeba fanouškům představovat. Svou originalitu postavili na vyprávění o válečných událostech a inspirovali se největšími historickými osobnostmi. Jinak tomu není ani s jejich novou tvorbou. Jako oslavu 500. výročí švédské královské gardy se rozhodli Sabaton vydat nový singl s názvem Livgardet. Aby zároveň obšťastnili tisíce fanoušků ve své zemi, nazpívali jej celý v rodném jazyce. Jedná se tak o první novou skladbu od roku 2019, kdy vyšlo zatím poslední album The Great War.

 

Anglická verze singlu je na cestě

Sabaton s vydáním této nového skladby také oznámili vydání budoucího singlu, anglické verze Livgardet – The Royal Guard. Ten by měl vyjít už 9. dubna pod vydavatelstvím Nuclear Blast. Současně se objevila také informace, že se skupina vrhla na psaní a nahrávání nových skladeb pro budoucí album.

Inspirace historií rodné země

Ve videu můžeme vidět Sabaton v hlavní roli, kde si oblékli vojenské uniformy. „Od desky Carolus Rex z roku 2012 jsme se těšili, až budeme znovu psát další písně ve švédštině, a měli jsme pocit, že jsme s historií naší vlasti ještě neskončili. V uplynulých letech jsme diskutovali o tématech, dokud se nám neobjevilo něco nového. Jeden z nejstarších pluků na světě, švédská královská garda – Livgardet byla založena v domovském regionu Sabaton ve Švédsku, Dalecarlia, v roce 1521 legendárním švédským králem Gustavem Vasou,“ dodal k písni baskytarista Pär Sundström a znovu tak potvrdil, že Sabaton zvládají lekce dějepisu na jedničku.

Text: Šárka Vlachová, foto: Honza Švanda, video: YouTube.com