Ota Hereš (Törr) v rozhovoru: Desky si vydáváme sami a nikdo nás nenutí do určitých termínů

Ota Hereš / foto: Magda Šotolová
Kapela Törr, česká blackmetalová legenda, rozšířila svou diskografii o nové album. Vyšlo 5. listopadu, obsahuje (slovy samotných umělců) dvanáct nových inkvizičních fláků a nese název Inkvizitörr. Podrobnosti vzniku alba nám přiblížil kapelník, frontman a kytarista Ota Hereš.

Kdy album vznikalo?
Songy na nový album začaly vznikat převážně až začátkem letošního roku, kdy jsme si řekli, že bychom mohli album tento rok vydat. Celkem kontinuálně, když člověka kdykoli napadne nějakej motiv, textovej nebo hudební, tak si ho zaznamená a pak použije. Toto se samozřejmě taktéž stalo, ale to hlavní se tvořilo letos na jaře.

Kolik písniček jste už měli v šuplíku a kolik vzniklo nově v rámci příprav alba?
Nevím, jak Bárt, ale já měl v šuplíku nějaký texty a muziku snad jenom jednu. Tentokrát jsem vše tvořil až letos.

Napomohla vzniku alba covidová kulturní pauza? 
Určitě, protože jinak jsme všichni jak pracovně, tak hudebně dost vytížený, a tak na to normálně není moc času. Já osobně jsem si v tý pauze dal úkol udělat každej víkend dva songy, a to jsem si splnil.

Práce na albu byla kvůli lockdownu nejspíš komplikovaná. Jak jste fungovali na dálku? 
Úplně v pohodě. Řešíme to tak vlastně už spoustu let. Složím song, nahraju pilotní kytary se zpěvem a myšlenkou bicích do hudebního software, pošlu Radkovi, ten mi ve svým studiu nahraje bicí, pošle zpět, já zase ve svým studiu nahraju finální kytary a zpěvy, Bárt dorazí ke mně, nahraje basu a zpěvy, a pak se to u mě komplet smíchá.

Jak dlouho jste na albu pracovali?
Dělali jsme na něm v průběhu jara, pak jsme si dali pauzu přes léto, kdy se koncertovalo, a dodělali jsme ho na podzim s tím, že se i pár věcí upravilo, protože jsme měli časovej odstup. Produkujeme si to sami, protože jen my sami víme, jak to chceme udělat a jak to má znít.

Přichází na kapelu tvůrčí inspirace pravidelně jednou za pět let, nebo je tvorba nových alb řízena např. aktivitou vašeho druhého projektu Alkehol? 
Album vytváříme, kdy se nám chce. To je výhoda toho, že si to vydáváme sami, neb nás nikdo nenutí do určitých termínů. Tady samozřejmě trochu zaúřadoval covid, protože jsme na to měli ten čas.

Jak dlouho hledáte název alba, aby byl dostatečně temný a ideálně zároveň obsahoval slůvko Törr? 
To je vždycky trochu oříšek. My jsme kapela, která zpívá česky, a tak by i ideálně měl bejt název alba česky. Ale to se nám nikdy moc nechce, tak hledáme název, který je univerzální pro všechny a ideálně spojený s kapelou… a občas i s jejím názvem.

V sobotu 6. listopadu jste si po deseti letech zahráli na Czech Metal Legends Festu v Pardubicích opět společně s kapelami Root a Debustrol na jednom pódiu. Jak jste si to užili?
Musim říct, že parádně, protože lidi byli naprosto fantastický, a hlavně jich bylo fakt hodně.

Co Törr plánuje do konce roku a v příštím roce? Plánujete např. vystupování na festivalech?
V plánu jsou jak vlastní koncerty, tak vystupování na festivalech.

Děkujeme za rozhovor!

Album Inkvizitörr je k dostání v e-shopu na oficiálních webovkách kapely. Křest desky, který měl v prosinci proběhnout v pražském Paláci Akropolis, byl z důvodu kovidových restrikcí přesunut na 21. dubna 2022.

Otázky a foto: Magda Šotolová

Author