Bob Fleck (Fajtfest) v rozhovoru: Díváme se dopředu, tento rok se bude lámat chleba

Fajtfest 2021 / foto: Petr Ovsík

Hlavní pořadatel Fajtfestu Bob Fleck je prima týpek, který si vždy rád udělá čas na rozhovor. V tom novoročním byl zvláště otevřený a upřímný – a nastínil nám, jak to bude vypadat s čím dál oblíbenějším festivalem. Také má důležitý vzkaz pro rockové a metalové fanoušky.

Nastal nový rok, jak se jako pořadatelský tým Fajtfestu ohlížíte za tím starým?
Už se v žádném případě nechceme ohlížet za rokem 2021, díváme se ostatně jako vždy jen dopředu. Ale musíme říct, že tahle covidová kalamita a nečinnost většiny festivalů nám paradoxně otevřela dveře ještě více a dostala nás mezi pomyslnou elitu. A teď už opravdu končí doba hájení a my musíme jen potvrdit ten vzestupný kredit nejen na pódiu, pod ním, ale všude okolo! Areál na Fajtově kopci prošel na podzim kýženou rekonstrukcí a jakékoli hlasy o nedostatku kapacity jsou nyní definitivně rozmetány. Nikam se stěhovat nemusíme.

Jaká vylepšení tedy čekají Fajtfest?
Tento rok se chceme hlavně zaměřit na pohodlí, na větší komfort našich návštěvníků, včetně rozšíření nabídky vegan jídla, což byla ostatně jedna z nejčastějších připomínek. A ty nám nejdou jedním uchem tam a druhým ven, bereme si je k srdci.

Fajtfest není jediná vaše pořadatelská činnost. Ve vaší režii jsou i další akce…
Začínáme nemilou zprávou, Fajtfest v Brně s Deez Nuts se z pochopitelných důvodu odkládá na únor 2023. Ale věříme, ze tohle je poslední posunutý gig! V březnu – dubnu by měly proběhnout dlouho očekávané i odložené akce Klubovna Fajtfest Night v Budějovicích a v doupěti neřesti v Chomutově! Obě akce mají silný domácí headline (Maae, Wictims) a věříme, že kluby se naplní po strop! Moc se nám líbí pracovat s Michalem Gumi s myšlenkou, že když nemůžeš na Fajtfest, tak on přijede za tebou. Energii i čas na to máme, navíc si takto postupně sondujeme lokální kapely na větší projekty.

V květnu vás čeká jeden z vrcholů vaší pořadatelské činnosti, a to Fajtfest Help Party vol. II na Kopci se zvučným headlinerem Bleed From Within…
Tohle není žádný druhý Fajtfest, jak by se mohlo zdát, ale jedná se o úplně jinou ligu. Všechno bude pod stanem, zábrany se budou skoro dotýkat pódia a bude to všechno více kontaktní. Help Party má podle mě obrovský potenciál a byl by hřích využít náš domovský areál jen jednou v roce. Navíc tu dostane velký prostor i domácí scéna.

No a pak samotný vrchol sezóny, velký Fajtfest 2022 se všemi zahraničními headlinery…
Tady se bude lámat chleba a budoucnost celého projektu jménem Fajtfest. Vsadili jsme na jednu kartu a dotáhli kapely, které po nás chtějí (pustit) i ty největší festivaly v zemi. Nadešel čas udělat ten poslední krok mezi elitu – a myslím si, že jsme dobře připraveni! Počkejte s námi na všech frontách. Bude to stát za to. Na velmi úspěšnou Fajtfest After Party party v režii Klubovny navážeme i letos v MusicClubu Modrá Vopice. A také tady dojde na významné rozšíření.

Něco se ale proslýchá i o expanzi do zahraničí…?
No potom by nás měl čekat jeden z dalších zásadních kroků tohoto roku. Mohu prozradit, že se chystá jednodenní Fajtfest v Holandsku. Podzim by měl být ve znamení Fajtfestu v centru. A to se zahraničním headlinerem v místním Jupiter Clubu, a popřípadě další Klubovna Fajtfest, na kterou nám celoročně chodí docela dost nabídek. A toho si vážíme.

Tak to je pecka. Poprosím tě ještě o pár slov našim příznivcům na závěr.
Jen Vás na závěr poprosíme, podporujte české kapely, co to jde. Ať už nákupem merche, LPček, podporujte maximálně české alternativní a metalové koncerty a choďte do svých oblíbených klubů, protože jestli zaniknou kluby, tak zaniknou i kapely. A vlastně všechno kolem. Tento rok se rozhodne zkrátka na všech frontách, a to jak hudebně, tak i společensky. Buďte sami sebou. Čím více času trávíte na sociálních sítích sledováním druhých, tím více přiznáváte prázdnotu. Stanovujte si dosažitelné cíle a buďte v nich důslední. Nesmějte se za zády ani kapelám, protože oni tomu třeba věří. Stejně jako my jsme byli taky na začátku a tohle všechno se zdálo tak strašně nereálné…a podívejte dnes. Naučte se říkat nepříjemné věci a přijímat konstruktivní kritiku. Posune vás to.

A na závěr přání od Boba všem rockerům:
Hodně síly a hlavně zdraví pro všechny! Brzy v moshpitu!

Otázky: Honza Švanda, foto: Petr Ovsík

Author