Arakain započal turné v Třebíči: 40LETour elektricky i unplugged

kapela Arakain/foto: Standa Vybíral

V Třebíči v klubu Roxy odstartoval Arakain jarní část 40LETour. Kapela letos po celý rok slaví čtyřicáté výročí existence, a právě třebíčský koncert byl tím, který představoval samotný začátek oslav.

Booters hráli i slavili

Jako předkapela zahráli pražští Booters, u kterých došlo ke změnám v sestavě – jsou v ní dva noví členové. Na basu teď hraje Tibor Kliment alias Tibi Rocker a bicí obsluhuje nově Adolf „Baude“ Vitáček. Vystoupení Booters bylo parádní a skvěle připravilo fanoušky na hlavní program. Na podiu přímo při vystoupení proběhlo i blahopřání k narozeninám kytaristovi Davidu Strnadovi, který obdržel od spoluhráčů láhev Jack Daniel’s.

Setlist byl do poslední chvíle tajemstvím

Arakain zde měl premiéru nového setlistu a ani fanoušci nevěděli, jaké skladby na ně kapela vypálí. Jarní setlist je první částí výběru skladeb, protože vše se do jednoho koncertu vejít nemůže. A tak bude mít turné podzimní pokračování s názvem 40LETour 2, aby fanoušci nepřišli o nějaký hit od první desky až po dnešní dobu. Oslavy pak vyvrcholí 28. ledna 2023 v pražské hale O2 universum výročním koncertem. V kapele také došlo před nedávnem k personální změně, kdy u basové kytary po více než 35 letech vystřídal legendu Zdeňka Kuba zkušený basák z Forrest Jump Marek Loučka.

S proudem i bez

Jako první zazněla pecka Proč a následovaly další hity jako Nesmíš to vzdát, Strážci času, Gladiátor či Marylin. V dalším průběhu koncertu došlo ke změně – na pódiu přibyly lampy a stoličky. Začal malý unplugged set, kde kapela vsedě odehrálala čtyři skladby: Chtěl bych ti říct, Karavana slibů, Farao a Špatný dny. Zpěvák Honza Toužimský se dokonce při jedne skladbě vydal s mikrofonem mezi fanoušky a obešel celý klub.

Největší klasiky na závěr

Po tomto pomalém setu následovala klasika v podobě skladeb Kyborg, Adrian, Dnes ještě ne a plno dalších pecek. Ve finále pak zazněly písně Princess, Paganini a ta, která uzavírá koncerty Arakainu již léta – Apage Satanas. Vystoupení bylo výborné, jen jsem čekal o malinko více thrashové energie, ale ta se určitě dostaví na dalších akcích.

Text a foto: Standa Vybíral

Author